SVEIKI. ŠOBRĪD TOP MĀJAS LAPA- WWW.PERLUMAMMA.LV un pagaidām šis blogs darbojas neaktīvā režīmā. Ja interesē man tuvās aktualitātes, aicinu sekot manam Instagram kontam @perlumamma.lv !



"kādu laiku atpakaļ uz zemes satikās divi cilveki. viņi diendienā pavadīja kopā laiku. viņi kopā priecājās un arī bēdājās. viņi veidoja skaistas atmiņas. un viņi viens otram kļuva ļoti,ļoti īpaši. jā, tā bija draudzība un saikne. sajūta, ka kopā var izdarīt daudz vairāk nekā katrs atsevišķi. sajūta, ka brīdī kad viens otru samīļo, pasaulē apstājas laiks, pavadītais klusums ir piepildīts,un dveselē ielīst silta,balta gaisma. tāda varētu būt Mīlestība . un arī Laime.
par šiem cilvēkiem es saku, ka viņi viens otram ir Pērles.


es esmu mamma divām Pērlēm un sieva brīnišķīgam vīram- manas dzīves labākajam draugam.
mans vārds ir Katrīna.
es jau vairākus gadus praktizēju kā dūla (šobrīd papildus mācos starptautiskā dūlu apmācībā), esmu sertificēta krūts zīdīšanas konsultante. esmu Latvijas Dūlu apvienības un Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienības biedre. esmu iesākusi ceļu Rīgas Stradiņa universitātē, lai kādudien kļūtu par ārstu - mani padziļināti interesē ginekoloģija, dzemdniecība, osteopātija, seksoloģija un psihoterapija. vairākus gadus vadu lekcijas vecākiem un vingrošanas nodarbības grūtniecēm, īpaši vēlos atbalstīt māmiņas, kuras savus bērnus gaida vai audzina vienas pašas- bez vīrieša atbalsta. šobrīd vadu arī meditācijas nodarbības grūtniecēm un aktīvi darbojos Latvijā lielākajā ģimeņu- topošo vacāku apmācības vietā "Māmiņu klubs".
te rakstu par to, ko es mācos un ko gribu dot tālāk. liela daļa rakstu gan balstās uz manu- kā māmiņas pieredzi, tādēļ par profesionāliem jautājumiem labāk vērsties pie manis personigi uz e-pastu vai telefonu, kas ir pieejami internetā."



piektdiena, 2011. gada 5. augusts

Bērna zobu attīstība un kopšana.

Bērna zobu attīstība.

Bērni piedzimst ar piena un 16 pastāvīgo zobu aizmetņiem (pārējie 16 pastāvīgo zobu aizmetņi veidojas bērna pirmajos dzīves gados), kas ir izveidojušies 6.-7. grūtniecības mēnesī *. Lai arī ir daži bērni, kuri piedzimst jau ar vienu, diviem zobiņiem, parasti piena zobi zīdaiņiem parādās sākot no 6. dzīves mēneša un turpina šķilties noteiktā secībā un noteiktos laikos (skat.attēlā).

*maldīgs ir priekšstats, ka sievietei grūtniecības laikā papildus bez sabalansēta uztura un vitamīniem, būtu jauzņem atsevišķi fluors vai kalcijs.


foto - no personīgā arhīva


1 gada vecumā bērniņam vajadzētu būt 8 zobiem.
2 – 2,5 gadu vecumā bērnam jau ir 20 piena zobi. 
Otrajā dzīves gadā šķiļas augšējie un apakšējie pirmie dzerokļi, tad šķiļas augšējie un apakšējie acu zobi un kā pēdējie izšķiļas piena sānu zobi – otrie dzerokļi.
Taču jāatceras tas, ka katram bērniņam zobu nākšanas secība var būt individuāla, tas ir notiekts ģenētiskā līmenī – cik agri vai vēlu bērniņam šķilsies zobiņi, tādēļ, ja zobu šķilšanās secība vai laiks nesakrīt ar manis norādīto, visticamāk, tā ir bērniņa individuālā iezīme, kuru bieži vien nosaka iedzimtība, un tas neliecina par kaut ko bērnam nelabvēlīgu.

Piena zobu nākšanas secība 


Pirmie piena zobi izkrīt 5 - 6 gadu vecumā, visbiežāk tādā pašā secībā kādā tie parādījušies. Laikā no 6 – 12 gadiem visus piena zobus nomaina pastāvīgie zobi, izņemot pēdējos – astotos, sauktus par gudrības zobiem, kas iznāk no smaganas vēlāk un katram cilvēkam individuālā vecumā.

foto no mājas lapas http://www.neslimo.lv/upload/pme_Piena_zobu_sakodiens.jpg


Bērna zobu kopšana.

Kad mazulim parādās pirmie zobiņi, tie ir jātīra – no rīta un vakarā ar ūdenī samitrinātu marlīti vai vates kociņu. 
Kad parādījušies vairāki zobiņi, bērniņam var dot mīkstu zobu birstīti un ļaut, lai mazulis to košļā. 
Gada vecumā pēc rotaļas ar zobu birsti mammai vajadzētu zobus kārtīgāk iztīrīt, ar zobu birsti un ūdeni (gada vecumā zobu pastu var lietot tikai tad, ja tā nesatur fluoru). Zobu pastu (ar fluoru) lieto tikai tad, kad bērns ir iemācījies muti izskalot, tas notiek pamazām, uzskatot to par regulāru ikrīta un ikvakara rotaļu. Ieteicams lietot bērniem paredzētās zobu pastas, piemēram, R.O.C.S  un Elmex vecumam atbilstošās baby vai kids.
Zobus jātīra virzot zobu birsti virzienā no smaganām zobu augšanas virzienā, tīrot uz sāniem tikai aizbīda ēdiena paliekas uz zobu starpām.
Pēc saldām uzkodām bērnam būtu vismaz jāizskalo mute, ja nav iespējams zobus iztīrīt ar zobu birsti un pastu.
Bērnam nepieciešama savam vecumam atbilstoša zobu birste, kura ir jāmaina ik pēc 3 mēnešiem.

Zobi var bojāties arī bērniem, visbiežāk sastopamais zobu bojājums ir pudeļu kariess, kas skar augšžokļa priekšzobus - sākumā uz zoba virsas parādās balti pleķīši, kas ar laiku kļūst brūni. Pudeļu kariess rodas :

-       ja mazulim bieži dot padzerties saldas tējas, sulas
-      visbiežāk, ja saldu tēju vai sulu bieži dod padzerties pirms gulēšanas vai naktī

Bērniem ir sastopams zobu kariess, kas rodas :

-       ja netīra zobus
-       ja bērns uzņem nepilnvērtīgu uzturu (ar samazinātu minerālvielu un vitamīnu daudzumu) un ja bērns lieto daudz saldumu
-       saslimšanas, kas ietekmē siekalu sastāva izmaiņas (kad siekalās atrodamais sastāvs nespēj neitralizēt skābo vidi)
-       ģenētiski radušies priekšnosacījumi, kas pastiprina iespējamību, ka veidosies zobu kariess

Nepareizs sakodiens var veidoties :

-       ja ir nepareiza tehnika bērnu barojot ar pudelīti (liels vai nepiemērots pudeles uzgaļa caurums, nepiemērota pudele) vai vecumam neatbilstoša uztura lietošana un ēdiena konsistence (kad bērnam izšķīlušies visi zobi, tiem ir jādod pietiekama "slodze" - kožot un košļājot ēdienu, nevis tikai uzņemot šķidru barību
-       košļā/sūkā ēdienu, knupīti, rotaļlietas vai īkšķi tikai vienā pusē
-       ģenētiski radušies priekšnosacījumi kas pastiprina iepejamibu, ka būs nepareizs sakodiens
-       rahīts
-       traumas
-       elpceļu slimības (jo mute tiek turēta atvērta) vai "mutes elpošana" (kad elpo tikai caur muti)


Par fluora tablešu nepieciešamību iesaku konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai bērna zobārstu. Viedokļi dalās vai fluoru papildus vajag uzņemt bērniem (iesaku izlasīt viedokli V.Gēbela un M.Glokleres grāmatā Bērns 205.lpp). Aptiekās ir nopērkami fluora pilieni un tabletes. Tabletes iesaka lietot sākot no 2 - 3 gadu līdz skolas vecumam.

Zobārsta apmeklējums.

Pirmajai reizei pie zobārsta vajadzētu būt divu gadu vecumā, tai jābūt reizei, kad bērns iepazīstās ar zobārsta kabinetu, zobārsta krēslu un pašu dakterīti. Ja bērniņam nav sūdzību un zobi tiek kopti labi, turpmāk zobārstu vajadzētu apmeklēt vienu reizi pusgadā. Katru reizi zobārsts sekos līdzi vai zobiņi tiek kopti labi, kāds veidojas sakodiens un vai nav radušies kādi bojājumi. 
Būtiski ir atcerēties zobārstu ieteikumu, vecākiem neradīt maldīgu priekšstatu par to kas ir zobārsts un ko darīs zobārsta kabinetā. Vislabāk bērniņam teikt, ka Jūs dodieties pastaigā pie tantes, paskatīties kur un kā viņa strādā, parādīt savu lāčuku, tā zobiņus un arī savu smaidiņu. Svarīgi ir jau laikus neteikt tādus "iedrošinājumus", kā piemēram, "tikai neuztraucies", "tev nesāpēs", "tas nebūs traki" u.t.t. Un būtiski arī bērniņu neiebiedēt ar zobārsta apmeklējumu.

Lai Jūsu bērniem veseli zobiņi un laba sadraudzēšanās ar zobārsta kabinetu!

Paldies zobārstei Dignai Mačai par padomiem raksta tapšanā.


3 komentāri:

  1. Kā reiz laikā, tuvākā laikā ir plānots visiem iet pie higēnista, vispirms mamma ar tēti, pēc tam arī meita, kurai ir nepilni 3 gadi! šī viņaibūs pirmā reize. :D

    AtbildētDzēst
  2. Manai meitinjai tagad astonji meneshi un ir 3 zobi. Kaa jau klasiskajaa variantaa - pirmie iznaaca 2 apaksejie, bet tresais iznaca nevis kaads no augsejiem priekszobiem, bet auksejais 2. zobs. Gaidijam jau ka tuuliit, tuuliit bus arii priekseejie, bet nu jau kadus 2 meneshus taa gaidaam. Visi jau brinaas, ka man meita ar taadu "ilkniiti" . Bet neko dariit, turpinaam gaidiit,.. :) Rita

    AtbildētDzēst
  3. Manai meitinjai dazhas dienas pirms pusgada vecuma sasniegshanas iznaaca 2 apaksheejie zobinji :)) Un tagad, kad jau esam 8 meeneshus jaunas, esam sagaidiijushas savus 4 augsheejos priekshzzobus, kuri naaca visi reizee. Un saaka naakt no maleejaa. Shis laiks mums bija diezgan gruuts. Naktis neguleejaam abas :)

    AtbildētDzēst