trešdiena, 2010. gada 29. septembris

and the baby oscar goes to...jeb Beatrises sastādītais filmu tops 2010.

 

visu laiku skatītākā filma mūsu mājās - "Fantastic Mr.Fox" (2009)
(Twentieth Century Fox Film Corporation)
reklāmas attēls no vietnes
Neteikšu, ka esmu "par" ilglaicīgu un regulāru zilajā ekrānā skatīšanos. Kopā ar bērniem vai arī bez tiem. BET.
Tā nav dzīve, tas ir kino. Tā man nesen dziedāja Beatrise.
Mana mamma, kura jaunībā mācijās kinošņikos, mani jau no septiņu, astoņu gadu vecuma ņēma līdzi uz kino. Tajos laikos bērni kinozālē nebija ikdienišķa paradība, un no vienas puses, varbūt pat labi. Bet no otras puses- man, visspilgtakās atmiņas ir par k/t Oskars un tur pavadītajam dienam. Vēl joprojām atmiņā ir palikusi kāda Filma. Es diemžēl neatceros kā to sauca, bet atceros kadrus, un atceros sajūtu ar kādu es to skatījos...sajūtu kā es gribēju tās ledenes, ar kurām onkulis kādā filmas epizodē lauku veikalā cienaja mazu meiteni. Atceros kā meitene bija saģērbusies- skaistā kleitā, priekšautā, lakatiņā. Tās sajūtas man deva kino - Lielas ekrāns. Un paldies mammai, ne tikai par tām filmām- bērnībā, bet arī ka pusaudža gados un vidusskolā es drīksteju nedeļu neiet uz skolu, bet sēdēt Arsenāla filmās - tas bija superīgi - daudz, daudz pamācošak un audzinošak, neka dažas morāles no mammas puses, viņai klatesot.)
Lūk, šis saistošais ievads bija par to, ka ekrāns tomēr bērniem var darīt ko labu.
Bet virsraksts jau ir par Beatrises topu, nevis manu:)
Tad nu lai iet!
Pēdēja gada laikā mēs mājās augam ar lapsiņām (jeb Fantastikso Lapsas kungu) - epizodēm, muziku un, protams pašu filmu. Jā, tā principā ir domata lielajiem bērniem ( :) ), bet kad es to skatījos kopā ar draudzenēm, Beatrise nevis skraidīja un spēlejās, bet visuzmanīgak sekoja līdzi lapsiņu notikumiem. Tad nu kopš tās reizes Beatrise lūdz, lai uzlieku lapsiņas. Un arī šobrīd fonā man skan lapsiņu filmas jaukā un draiskā mūzika.
Beatrisesprāt diezgan ļoti netāli konkurenti lapsiņām ir Auniņš šons ar savu ganāmpulku un dīvaino saimnieku. bet šī multene ir vairak smieklīga un mazāk estētiski baudāma... ko nevarētu teikt par nākamo filmu - Zvārgulītes piedzīvojumi skaistajā laumiņu pasaulē! Beatrisei gan sākumā filma nepatika, jo šķiet, ka Zvārgulīte raksturā ir ļoti līdzīga viņai :) taču, skaistie skati, kā cilvēkpasaule gadalaikos laumiņu dēļ mainās mūs patiešām aizrāva.
Tālāk neviennozīmīgā secībā varētu minēt filmiņu par ziloni Hortonu un pavāržurciņu Remī (Gardēdis).
Bet tā kā šīs filmas ir diezgan garas, biežak mums tomēr tīk paskatīties īsfilmiņas no mūsu pašu- latviešu pasaku vietnes.

No rītiem pa BBC ir jaukā bērnu pārraide CBeebies , kurā ir daudzas brīnišķīgas un pamācošas īsfilmas un uzvedumi bērniem. Šī pārraide ir ne tikai izklaidējoša, bet arī izglītojoša un arī mammas var mācīties jaukus rokdarbus ko vēlāk, dienas gaitā var pielietot radošajās nodarbēs kopā ar mazo.
Noteikti, noteikti, ka turpinājums šim topam sekos.
Bet līdz tam, uzliekam vienu smalko mūzik no lapsiņfilmas un padancojam uz pirkstgaliņiem.
Tā kā lapsiņas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru