otrdiena, 2013. gada 11. jūnijs

Dienas recepte kopā ar Mārtiņu Sirmo.

sadarbības projekts

Manas grūtniecītes jau zina, ka pēdējā laikā aizraujos ar veselīgu ēdienu pagatavošanu un esmu kļuvusi par svaigēšanas saldumu fani, kā arī ļoti esmu iecienījusi Mārtiņa Sirmā raidījumu. Tādēļ esmu ar mieru padalīties ar dienas recepti, ko man ieteica Mārtiņš! 


Mārtiņš iesaka vasaras salātus pasniegt ar pašu gatavotu rapšu majonēzi, vai pašu gatavotu universālu salātu eļļu.


Pašu gatavota rapšu majonēze salātiem, dārzeņu, olu un zivju ēdieniem. "Vasarā mēs sākam domāt par figūru, taču nevēlamies atteikties no iecienītajām mērcēm. Ideāls risinājums ir pašu gatavota majonēze. Tā būs veselīga alternatīva veikalu produktiem, turklāt bez konservantiem un garšas pastiprinātājiem, ar tevis paša izvēlētajām sastāvdaļām. Pamats ir rapšu eļļa, kuru pievieno majonēzes gatavošanas beigu posmā sakultām olām, sinepēm un baltvīna etiķim. Majonēzes garšu var dažādot, mainot sinepes – stiprāku garšu nodrošinās spēcīgās krievu sinepes, maigāka būs mērce, kurā izmantotas Dižonas sinepes. Arī baltvīna etiķa veidi ir dažādi, var izvēlēties pēc gaumes un iespējām."


Pašu gatavota universālā salātu eļļa. "Vasara nāk ar zaļumiem, salātiem, diedzējumiem. Tas nozīmē, ka arvien lielāku nozīmi ikdienas ēdienkartē iegūst svaigi salāti. Lai nevajadzētu katru reizi atsevišķi jaukt salātu aizdaru, iesaku izveidot universālu mērci uz rapšu eļļas bāzes. Ņem stikla pudeli, pielej to līdz pusei pilnu ar rapšu eļļu, pievieno balzametiķi, svaigi spiesta citrona sulu, nedaudz medus un dažādus garšaugus. Rapšu eļļa labi sader ar rozmarīnu, baziliku, timiānu. Asumiņam vari pievienot nedaudz čili pipara. Šī mērce ir brīva improvizācija, un to vari izveidot pēc savām vēlmēm un fantāzijām." 

Labu apetīti!

1 komentārs: