SVEIKI. ŠOBRĪD TOP MĀJAS LAPA- WWW.PERLUMAMMA.LV un pagaidām šis blogs darbojas neaktīvā režīmā. Ja interesē man tuvās aktualitātes, aicinu sekot manam Instagram kontam @perlumamma.lv !



"kādu laiku atpakaļ uz zemes satikās divi cilveki. viņi diendienā pavadīja kopā laiku. viņi kopā priecājās un arī bēdājās. viņi veidoja skaistas atmiņas. un viņi viens otram kļuva ļoti,ļoti īpaši. jā, tā bija draudzība un saikne. sajūta, ka kopā var izdarīt daudz vairāk nekā katrs atsevišķi. sajūta, ka brīdī kad viens otru samīļo, pasaulē apstājas laiks, pavadītais klusums ir piepildīts,un dveselē ielīst silta,balta gaisma. tāda varētu būt Mīlestība . un arī Laime.
par šiem cilvēkiem es saku, ka viņi viens otram ir Pērles.


es esmu mamma divām Pērlēm un sieva brīnišķīgam vīram- manas dzīves labākajam draugam.
mans vārds ir Katrīna.
es jau vairākus gadus praktizēju kā dūla (šobrīd papildus mācos starptautiskā dūlu apmācībā), esmu sertificēta krūts zīdīšanas konsultante. esmu Latvijas Dūlu apvienības un Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienības biedre. esmu iesākusi ceļu Rīgas Stradiņa universitātē, lai kādudien kļūtu par ārstu - mani padziļināti interesē ginekoloģija, dzemdniecība, osteopātija, seksoloģija un psihoterapija. vairākus gadus vadu lekcijas vecākiem un vingrošanas nodarbības grūtniecēm, īpaši vēlos atbalstīt māmiņas, kuras savus bērnus gaida vai audzina vienas pašas- bez vīrieša atbalsta. šobrīd vadu arī meditācijas nodarbības grūtniecēm un aktīvi darbojos Latvijā lielākajā ģimeņu- topošo vacāku apmācības vietā "Māmiņu klubs".
te rakstu par to, ko es mācos un ko gribu dot tālāk. liela daļa rakstu gan balstās uz manu- kā māmiņas pieredzi, tādēļ par profesionāliem jautājumiem labāk vērsties pie manis personigi uz e-pastu vai telefonu, kas ir pieejami internetā."



otrdiena, 2010. gada 26. oktobris

Uzturs grūtniecības laikā. Optimālais svara pieaugums un kas to veido.

                         vai arī veselīga uztura pamatnoteikumi bērniņu gaidot.
veselīgs uzturs...bet tas nenozīmē, ka dažreiz nevar drusku panašķoties...:)


Veselīgs uzturs nozīmē sabalansēta vitamīniem un uzturvielām bagātas pārtikas uzņemšana. Veselīga uztura uzņemšana ir ieverta veselīgā dzīvesveidā, pie kura neatdalāmi pieder arī fiziskās aktivitātes. Pēdējā laikā daudzi ārsti runā par to, ka cilvēki var izvairīties no daudz saslimšanām, ja ēd veselīgu pārtiku un piekopj regulāras fiziskas aktivitātes. Jo īpaši bērniņa gaidīšanas laikā ir svarīgi ko māmiņa ēd, un kā viņa sagatavo savu ķermeni radībām nodarbojoties ar vingrošanu, jogu vai ejot pastaigās.

Šajā rakstā es pieminēšu tikai normas, kas būtu jāņem vērā sievietēm, kurām grūtniecības laikā nav sarežģījumu. Topošajām māmiņām kurām ir tādas saslimšanas kā- diabēts, dzelzs deficīta anēmīja, grūtnieču nefropātija, būtu obligāti jāņem vērā ārsta padomi kādi būtu uztura pamatnoteikumi gaidot bērniņu. Ir svarīgi atcerēties, ka arī tām māmiņām kuras ir veģetārietes vai vegānes, bērniņa gaidīšanas laikā būtu īpaši uzmanīgi jāseko līdzi savai ēdienkartei.

Grūtniecības laikā māmiņai ir jāņem vērā divi, svarīgākie pamatnoteikumi-

- pietiekama šķidruma uzņemšana (2,5-3 l ),

- katru dienu lietot ogļhidrātiem, olbaltumvielām un vitamīniem bagātu pārtiku*. Pats svarīgākais -olbaltumvielu uzņemšana caur uzturu (nejaukt ar proteīndiētu!).
*Devas un produktu sastāvu skatīt raksta beigās.



Ieteikumi pie šķidruma uzņemšanas:

- diena sākas ar glāzi ūdens,
- dienas laikā var dzert zāļu tējas, kakao, svaigi spiestas,nesaldinātas sulas,
- jāizvairas no kafijas (ieteicams tikai 1-2 krūzītes kafijas dienā), tumšās tējas, gāzētiem dzērieniem, jo tie aizkavē dzelzs uzsūkšanos organismā,
- īpaši jāatceras par šķidruma uzņemšanu, ja ir sēdošs darbs, tas nepieciešams tādēļ lai topošā māmiņa visu laiku nepavadītu sēžot, bet pakustētos uzvārot tēju un dodoties uz labierīcībām,
- atceraties, ka vislabāk lielāko daļu šķidruma būtu jāuzņem dienas pirmajā pusē, nevis vakarā, lai, jau tā nemierīgās naktis, nepavadītu bieži dodoties uz labiedrīcībām,
- atcerieties, ka pēc dzemdībām- bērniņa zīdīšanas laikā šķidrumu vajadzētu uzņemt vēl par pus litru vairāk nekā grūtniecības laikā!

Ieteikumi pie olbaltumvielu uzņemšanas:
- olbaltumvielas ir neaizstājamas vielas organisma funkciju nodrošināšanai- šūnu, audu, smadzeņu attīstībai. Tās neizraisa svara pieaugumu. No samazinātu olbaltumvielu uzņemšanas rodas tūskas –šķidruma uzkrāšanās organismā.


Būtiski atcerēties, ka veselīgu uzturu veido arī vitamīni (piemēram vitamīns D, taču vajadzētu izvairīties no A vit un polivitamīniem, jo tie pārvar placentas barjeru un pirmajā trimestrī var būt bērniņam kaitējoši) un minerālvielas (svarīgākās -Mg (Magnijs), Ca (Kalcijs), K (Kālijs), Fe(Dzels)).

Bieži vien sievietes grūtniecības laikā sūdzās par aizcietējumiem, vislabākais veids kā tik ar to galā ir uzņemt pietiekošā daudzumā šķidrumu un uzņemt šķiedrvielas (kliju maize, klijas, linsēklas). Bet arī tām māmiņām, kuras par aizcietējumiem nesūdzas, būtu svarīgi uzņemt šķiedrvielas vismaz 30gr dienā, piemērām, auzu pārslas, rupjmaizes šķēli, kartupeļus.

Domājot par uzturu grūtniecības laikā būtu jāizvairās no sāļiem (lieka slodze nierēm) un asiem kā arī eļļā ceptiem ēdieniem, kas var izraisīt nepatīkamu kuņģa dedzināšanu. Trešajā trimestrī jāizvairās no pārmērīgas miltu izstrādājumu uzņemšanas, jo tas var palielināt svaru mazulim un tauku rezerves māmiņai.



Daudzas omes un mammas parasti saka, ka sievietei grūtniecības laikā ir jāēd „par diviem“, šīs priekštats ir nepareizs ,jo grūtniecības laikā ir jāuzņem tikai par 300kcal vairāk, atšķirībā no zīdīšanas laika, kad tiek patērēts trīs(!) reizes vairāk kcal, tādas „ pa diviem“ ēšanas būtu ieteicamākas pēc dzemdībām-bērniņa barošanas laikā, kad diemžēl māmiņām nav laika ne paēst normālos daudzumos, ne padzerties.

Ja sieviete sūdzas par nelabumu vai kuņģa dedzināšanu, jāatceras est mazākās porcijās, bet bieži, kā arī neuzņemt uzturu pirms gulēšanas.


Kas veido svara pieaugumu grūtniecības laikā?

- bērniņš 3400 gr
- augļa ūdeņi 800 gr
- dzemde 970 gr
- krūšu masas palielināšanās 405 gr
- asins daudzuma palielināšanās organismā 1250 gr
- šķidruma uzkrāšanās audos 1,3 kg
- tauku rezervju uzkrājums 3345 gr (šie tauki nav „sliktie“, jo tie pazūd bērniņa barošanas laikā, grūtniecei tie kalpo kā rezerves „noliktava“)
- placenta 650 gr

* skaitļi ņemti no 36.lpp 4.1.tabulas „Grūtnieces svara pieaugums“ grāmatā „Dzemdniecība“ D.Rezebergas redakcijā, izdevniecība „Medicīnas apgāds“, 2009.gads



Normāls svara pieaugums grūtniecības laikā ir no 11-16 kg, bet katra sieviete ir atšķirīga un katras sievietes organisms ir ļoti individuāls. To vai pieņemšanās svarā noris apmierinoši, vislabak izvērtēs Jūsu ginekologs. Īpaši uzmanīgi jāraugās, ja svara pieaugums ir mazāks par 7 kg vai lielāks par 18 kg! Biežāk augumā smalkākas sievietes grūtniecības laikā pieņemas svarā vairāk neka tās, kuras augumā jau ir lielākas miesas būves.

Nepietiekams svara pieaugums mazuļa un mātes veselību ietekme negatīvi daudz vairāk nekā liels svara pieaugums. Taču liels svara pieaugums topošajai māmiņai ir palielināta slodze mugurai un sirsniņai, liels svars var radīt muguras sāpes, locītavu sāpes, varikozas vēnas, paaugstinātu asinsspiedienu. Īpaši svara pieaugumam sekot līzi vajadzētu ja māmiņai ir diabēts, bet par to šoreiz es nerakstīšu, jo šīm māmiņām ir īpaši jākonsultējas ar ārstu.
Taču jāatceras, ka grūtniecības laiks nav īstais laiks priekš diētu ievērošanas vai eksperimentēšanas ar jaunu produktu pagaršošanu… Grūtniecības laikā nedrīkst badoties vai gavēt, un , protams nevajadzētu pārēsties:)
Fizioloģiskās normas svara pieaugumam trimestros-

1. trimestrī- 300-350 gr nedēļā

2. trimestrī- 400-500 gr nedēļā

3. trimestrī- 300-350 gr nedēļā

Ja svara pieaugums ir 2 kg nedēļā un vairāk, jāvēršas pie ginekologa, kurš sekos līdzi asinspiediena mērijumiem un veiks urīna analīzes. Šis svara pieaugums dakterim var radīt aizdomas par grūtnieču dieabētu, preeklamsiju vai šķidruma aizturi organismā.



*Produkti un to vērtība:

1. Labākais kalcija avots- piena produkti! Kalciju uzņemt īpaši svarīgi ir otrajā grūtniecības trimestrī, veidojot rezerves bērniņa skeleta attīstībai.

Produkti kuri ir kalcija saturoši un to dienas devas = 1 gl piena un 1 glāze jogurta, kefīra vai paniņas+ liela šķēle siera+ bļodiņa biezpiena.

2. Olbaltumvielas atrodamas gaļā, zivīs (taču tās vēlams uzņemt ne vairak kā 2x nedēļā), piena produktos, olās*. Mazāk vērtīgas olbaltumvielas ir augu izcelsmes kuras atrodamas pākšaugos, kartupeļos, riekstos, kukurūzā. Dienas deva ar produktiem kuri satur OBV ir ,piemēram,- bļodiņa biezpiena, šķīvis pākšaugu, šķēle gaļas, zivs.

* svarīgi ņemt vērā- jāēd tikai rūpīgi pagatavotus gaļas ēdienus, pietiekami ilgi vārītas olas un sierus, kuri gatavoti izmantojot termisko apstrādi – lai samaziātu risku inficēties ar salmonellozi vai toksoplazmozi!

3. Balstvielas jeb šķiedrvielas ieteicams uzņemt katrā ēdienreizē, piemēram, dienas laikā vajadzētu ēdienreizēs iekļaut- auzu putru, rupjmaizes šķēles, bļodiņu pupiņu, zirņu vai lēcu, vai arī pilngraudu makaronu izstrādājumu.

4. Dzelzs – tā uzsūkšanos sekmē C vitamīns, tādēļ kad uzņem dzelzi ar uzturu labi būtu piedzert klāt apelsīnu sulu! Bet, ja nevēlies dzert tebletes un slinkums sekot līdzi uzturam, mans ieteikums ir lietot burvīgo dzelzs sīrupiņu Floradix, kurš ir garšīgs un satur ieteicamo dienas devu grūtniecēm (es to dzeru arī zīdīšanas laikā, vai tad kad jūtu ka organismam pietrūkst enerģijas rezerves). Būtu ieteicams katru dienu apēst arī saujiņu studentu brokastis- žāvetu augļu un riekstu maisījumu.

5. Vitamīnu avots- svaigi dārzeņi un augļi, ka arī svaigi spiestās augļu un dārzeņu sulas vai kokteiļi! Sezonas laikā vislabāk izvēlēties pašmāju augļus un dārzeņus. Tos uzņemt būtu nepieciešams svaigā veidā, jo termiski apstrādajot tie zaudē lielu daļu vitamīnu un minerālvielu. Nevajadzētu uzturā lietot produktus kuri satur palieku daudz A vitamīna- piemēram, aknu pastēti, ceptas akniņas, zivju eļļa, jo pārmērīgs A vit daudzums pirmajā trimestrī var izraisīt izmaiņas augļa attīstībā.



Paldies Dr.Svetlanai Ozoliņai par rekomendācijām raksta tapšanā.

attēls no vietnes.

2 komentāri:

  1. Labdien, šeit Dace no portāla www.solipasolim.lv, kas ir trīs draugu projekts par visādām pamācībām dažādām dzīves situācijām. Ņemot vērā, ka manā dzīvē sācies jauns posms un ir kļuvuši aktuāli jautājumi, kas agrāk nebija, es ne tikai nejauši nonācu šajā burvīgajā blogā, bet arī sāku domāt par tematisku sadaļu mūsu portālā. Šis raksts, manuprāt, būtu laba pamācība, tāpēc jautāju- vai drīkstu to ielikt pamācības formātā pie mums, protams, ar atbilstošām atsaucēm uz šo blogu? (mums var rakstīt uz info@solipasolim.lv) Paldies par atbildi!

    AtbildētDzēst
  2. lūdzu atsūtiet uz katrinapurina(et)gmail.com formātu kādā izskatīsies raksts. izskatot to, došu Jums atbildi.

    AtbildētDzēst