SVEIKI. ŠOBRĪD TOP MĀJAS LAPA- WWW.PERLUMAMMA.LV un pagaidām šis blogs darbojas neaktīvā režīmā. Ja interesē man tuvās aktualitātes, aicinu sekot manam Instagram kontam @perlumamma.lv !



"kādu laiku atpakaļ uz zemes satikās divi cilveki. viņi diendienā pavadīja kopā laiku. viņi kopā priecājās un arī bēdājās. viņi veidoja skaistas atmiņas. un viņi viens otram kļuva ļoti,ļoti īpaši. jā, tā bija draudzība un saikne. sajūta, ka kopā var izdarīt daudz vairāk nekā katrs atsevišķi. sajūta, ka brīdī kad viens otru samīļo, pasaulē apstājas laiks, pavadītais klusums ir piepildīts,un dveselē ielīst silta,balta gaisma. tāda varētu būt Mīlestība . un arī Laime.
par šiem cilvēkiem es saku, ka viņi viens otram ir Pērles.


es esmu mamma divām Pērlēm un sieva brīnišķīgam vīram- manas dzīves labākajam draugam.
mans vārds ir Katrīna.
es jau vairākus gadus praktizēju kā dūla (šobrīd papildus mācos starptautiskā dūlu apmācībā), esmu sertificēta krūts zīdīšanas konsultante. esmu Latvijas Dūlu apvienības un Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienības biedre. esmu iesākusi ceļu Rīgas Stradiņa universitātē, lai kādudien kļūtu par ārstu - mani padziļināti interesē ginekoloģija, dzemdniecība, osteopātija, seksoloģija un psihoterapija. vairākus gadus vadu lekcijas vecākiem un vingrošanas nodarbības grūtniecēm, īpaši vēlos atbalstīt māmiņas, kuras savus bērnus gaida vai audzina vienas pašas- bez vīrieša atbalsta. šobrīd vadu arī meditācijas nodarbības grūtniecēm un aktīvi darbojos Latvijā lielākajā ģimeņu- topošo vacāku apmācības vietā "Māmiņu klubs".
te rakstu par to, ko es mācos un ko gribu dot tālāk. liela daļa rakstu gan balstās uz manu- kā māmiņas pieredzi, tādēļ par profesionāliem jautājumiem labāk vērsties pie manis personigi uz e-pastu vai telefonu, kas ir pieejami internetā."



otrdiena, 2011. gada 2. augusts

Metodes, kas palīdzēs bērniņam zobu šķilšanās laikā.

Šoreiz rakstu par pazīmēm, kas liecina par zobu šķilšanos mazuļiem un par metodēm, kas palīdzēs bērniņam laikā, kad smaganās parādās pirmie baltie zobiņi.

Katrs bērniņš protams ir ļoti atšķirīgs un arī zobu nākšana katram noris individuālā formā - citam ar smaidu, citam ar kādu asariņu, bet visbiežāk visiem ar grandiozu siekalošanos. :) Dažas mammas nemana, kad bērniņam parādās pirmās divas svītriņas, un tad viegli nopūšas, ka šis posms pagājis garām, bez pārdzīvojumiem. Taču daudziem bērniem tomēr nākas sastapties ar pazīmēm, kas rodas, kad šķeļas pirmie zobiņi. Tās ir : 



  • Siekalošanās (savkārt no siekalošanās var būt ap mutīti sausa āda vai izsitumi - siekalas nevajadzētu stipri/bieži slaucīt, vien viegli nosusināt ar maigu un sausu drāniņu, sakarināto ādu iesmērēt ar krēmu).
  • Smaganas "niez", tādēļ mutē liek savus kulaciņus, pirkstus, mantas un diemžēl arī visu citu, kas pagadās pa tvērienam.. Šajā laikā, ja mazulis tiek zīdīts viņš varētu kost arī zīdīšanas laikā, tad gan mammai vajadzētu nevis kost mēlē un klusēt, bet skatoties acīs, pateikt mazulim, ka mammai tā darīt nedrīkst, jo tas ir sāpīgi. :)
  • Nedaudz paaugstināta temperatūra - šajā gadījumā,  ja t' patiešām nav augsta (nepārsniedzot 38'), vajadzētu izvairīties un nedot stipros temperatūru pazeminošos sīrupus.
  • Šķidra vēdera izeja - šajā gadījumā vajadzētu konsultēties ar  savu ārstu, jo caureja mazulim mēdz būt vairākos gadījumos un jāseko, lai tas nebūtu kāds vīruss, kas mazuļiem var nodarīt nopietnus veselības traucējumus.
  • Bezmiegs.
  • Apetītes zudums - mazulis it kā vēlas būt pie krūts vai ņemt pudelīti, taču, kad sāpīgā smagana pieskaras pie krūts vai pudeles knupīša virsmas, tad mazulis ātri mutīti atrauj prom.
  • Kašķīgums, raudas, nemiers - tā kā tikai māmiņa sava mazuļa izpausmes pazīst un jūt vislabāk, tad visbiežāk ir saprotams, ka mazulis pārdzīvo fiziskas sāpes. Redzot mazuļa atvērto mutīti var saskatīt sārtas, pietūkušas smaganas.
Divi svarīgākie risinājumi šajā periodā, kurus pielietot, ja mazulim ir sārtas un pietūkušas smaganas - pretspiediens un vēsums uz sāpīgo smaganas rajonu.

Tradicionālās metodes, kas varētu palīdzēt mazulim: 


Kamistad N-gel baby iepakojums.
  • Aptiekās nopērkamie gēli, kurus uzklāj ar pirksta vai speciāla gumijas uzpirksteņa palīdzību. To nosaukumi atšķiras, bet sastāvs daudziem ir ļoti līdzīgs - lidokaīns, kumelīšu tinktūra un dažādas palīgvielas. Šiem gēliem piemīt viegls antiseptisks efekts. To lieto sākot no 3.mēneša, iemasējot mazuļa smaganās, ne biežāk kā 6x diennaktī. Gēlu nosaukumi - 1) Kamistad N-gel Baby; 2) Calgel Teething; 3) Dentinox Gel-N.
Tomee Tippee 3.līmeņa košļājamā rotaļlieta.

  • Košļājamie/atvēsinošie riņķi (atvēsinošie - tas nozīmē, ka tie ir uzglabājami ledusskapī), mazas gumijas zobu birstītes (tikai uzmani, lai tām apkārt ir gumijas aizsargaplis, lai bērniņš nevarētu ar šo birsti aizrīties vai savainot rīkli), masējošie knupīši, košļājamās rotaļlietas (iesaku aplūkot firmas Tomee Tippee masējošos knupīšus, kas sadalīti pa līmeņiem - stage 1,2,3,4 - tas nozīmē, ka katram zobiņu augšanas periodam ir izstrādāts savs knupītis vai rotaļlieta, kuru liekot mutē tiek masēta tieši konkrētā vieta, kur nāk zobiņš(-i)). Manām meitenēm patika rotaļlieta - taurenis, kuram iekožoties spārniņā, gumija sāk vibrēt un tas rada masējošu efektu ( jā...ko tik neizdomā, nodomāja bloga lasītājas :), vai ne? ). Šīm mantām svarīgākais, lai tām nav asas malas ar kurām bērniņš varētu savainoties un, lai tās būtu viegli kopjamas, tīras.
Tomee Tippee 1.līmeņa košļājamie knupīši.
Firmas Tomee Tippee attīstošā rotaļlieta, kas paredzēta periodam, kad mazulim nāk zobiņi.
(konsultēja zobārste Digna Mača)


Netradicionālās metodes, kas varētu palīdzēt mazulim:

  • Īrisa sakne zīdainīša smaganām. Daži vecāki piedāvā zīdainītim turēt rokās un košļāt īrisa sakni (nopērkamais īriss iegūts bioloģiskajā saimniecībā). Tā ir dabīga, košļāšanai paredzēta lieta, atšķirībā no nopērkamajiem plastmasas riņķiem. Košļājot tā netiek sašķelta, tā ir stingra, taču dod smaganām aktīvas vielas. Bērniņš to tur ap rociņu ietvertu kokvilnas striķītī. Tā kalpo ilgi un to ir viegli kopt. Vienīgais mīnuss – ne katram bērniņam liksies interesanti to košļāt, bet iesaku pamēģināt. Īrisa sakne nopērkama eko veikalos, piemēram, bernadeta.lv un ekobebe.lv
Meitas rokās, īrisa sakne, kuru var košļāt.

  • Dzintara krelles. No vecmāmiņas iegūta tautas gudrība par dzintara dziednieciskajām īpašībām palīdzēja abām manām meitām pret zobu šķilšanās sāpēm. Zināms, ka dzintara sastāvā ir dzintarskābe, tā ir viela, kas uzlabo vielmaiņu, veicina organisma atveseļošanos, noņem sāpju sajūtu. Dzintaru plaši lieto arī skaistumkopšanā, kur dažādās SPA procedūrās lieto dzintaru, jo tas iedarbojas uz  ķermeņa bioaktīvajiem punktiem. Esmu novērojusi, ka ir sievietes, kuras arī dzemdībās tur rokās vai uzlikušas ap kaklu dzintara krelles, lai dzintars noņemtu dzemdību sāpes. Zinu, ka arī cilvēki pēcoperācijas periodā brūces tuvumā tur dzintaru. Dažādos rotu veikalos ir nopērkamas īsas, speciāli bērniem paredzētas krellītes. Arī dažos bērnu veikalos esmu redzējusi, ka dzintaru iestrādā arī pie knupīšu turētājiem. Tā kā savām meitām krellītes jau uzliku pāris mēnešu vecumā, viņas ar tām pierada staigāt 24/7, uzskatot tās par pašsaprotamām un neraujot tās nost. Interesants saits par dzintaru un kā tas palīdz bērnam zobu šķilšanās laikā: teethingsos.com
Šīs dzintara krellītes jau ir nēsājušas abas manas meitas un es uzskatu, ka tas mums ir bijis labākais veids kā sadzīvot ar  zobu nākšanas posmu.

  • Homeopātija. Homeopātiju lietojot ir jākonsultējās ar speciālistu homeopātiskajā aptiekā vai savu homeopātu, taču zinu, ka ir mammas, kuras bērniņam dod Chamomilla graudiņus/svecītes zobu nākšanas periodā.

  • Baha ziedu terapija. Arī Baha ziedi var palīdzēt bērniņam šajā periodā – vairāk info Baha ziedu mājas lapā sadaļā Baha ziedu terapija bērniem – ziedu-energija.lv.

  • Bloga lasītāja Liene iesaka: "Vēl viens palīgs zobu laikā - mammas piena "saldējums". Sasaldē mammas atslaukto pienu uz kociņa, ir arī īpašas saldējumu formītes, un bērnam ir gan vēsums, gan gardums. Man nebija formītes, tāpēc devu tāpat sasaldētu gabaliņu, pati turot rokās. Ir drusku ķēpīgi, bet kādu brīdi meitai patika."

  • Marles drāniņa, samitrināta vēsā kumēlīšu ziedu novārījumā, vai vienkārši, vidēja lieluma, slapja vēsa drāniņa, kuru mazulis var likt mutē.





    Ceru, ka kāds no padomiem noderēs arī Jums!

    Ja vien ir kāda recepte, kuru neesmu pieminējusi, bet kura palīdzējusi Jūsu mazulim - lūdzu dalieties komentāru sadaļā! 

    Lai viegls pirmo zobiņu sagaidīšanas laiks!




    foto: reklāmas materiāls un no personīgā arhīva

13 comments:

  1. Par dzintara krellēm - tas ir skaists pārsteigums! Paldies par izglītojošo materiālu un ieteikto dzintara kreļļu mājas lapu :)

    AtbildētDzēst
  2. Vēl viens palīgs zobu laikā - mammas piena "saldējums". Sasaldē mammas atslaukto pienu uz kociņa, ir arī īpašas saldējumu formītes, un bērnam ir gan vēsums, gan gardums. Man nebija formītes, tāpēc devu tāpat sasaldētu gabaliņu, pati turot rokās. Ir drusku ķēpīgi, bet kādu brīdi meitai patika.

    AtbildētDzēst
  3. opā, paldies Liene par jauko padomu ielikšu rakstā kā punktu ar atsauci uz Tevi! :) super!

    AtbildētDzēst
  4. Šis raksts ir tieši tas,kas man bija vajadzīgs,jo šobrīd, pēdējo dienu laikā mūs skar gandrīz visi minēie fakti,kas saistīti ar zobu nākšanu. :) Daudzas no minētajām metodēm bija zināmas,bet uzzināju arī šo to interesantu. Super !

    AtbildētDzēst
  5. Lielisks raksts! Mums gan šis laiks ir garam, bet noteitki ieteikti ieteikšu citām mammām. :)

    AtbildētDzēst
  6. Es arī meitai lieku dzintara krelles. Pasūtīju ebay.co.uk, lai nav jābrauc pa veikaliem meklēt.

    AtbildētDzēst
  7. Šodien iegādājos īrisa sakni. Bērnam viņa tīri labi patīk, bet cik bieži drīkst to piedāvāt un cik ilgi ļaut to sūkāt? Vai saknei mēdz būt kādas blakusparādības?

    AtbildētDzēst
  8. To drīkst dot tik bieži cik bērniņš pats vēlas grauzt. Īrisa saknē nav nekā bērnam nevēlama, tādēļ tai nav nekādas blakusparādības, skaties tik ja bieži to lieto, viņa var nodilt, "irt laukā" un tad jāpērk jauna.

    AtbildētDzēst
  9. vēl ir tabletēs-Dentokid-ja zobiņi nāk ļoti grūti-manam puikam bija temperatūra, ausu sāpes un sapampušas lūpas-nevarēja izgulēties-Dentokid palīdzēja.

    AtbildētDzēst
  10. Dzintara zobu krellītes pie mums var iegādāties iekš http://veikalins.muki.lv/veikalins/stellites_man_un_mammitei/dzintara_zobu_krellites/dzintara_zobu_krellites

    AtbildētDzēst
  11. Es dzintara kelītes savam mazajam iegādājos vienā Latvijas interneta veikalā www.dzintaruistaba.lv

    AtbildētDzēst
  12. dzintara krellītes un vispār dzintara izstrādājumus var suvenīru veikaliņos dabūt par ļoti mazām naudiņām.

    AtbildētDzēst
  13. Ko darit ja smaganinas neparskelas :( un nedaudz tumss plekitis paliek tai vietina kur zobins nak???

    AtbildētDzēst