SVEIKI. ŠOBRĪD TOP MĀJAS LAPA- WWW.PERLUMAMMA.LV un pagaidām šis blogs darbojas neaktīvā režīmā. Ja interesē man tuvās aktualitātes, aicinu sekot manam Instagram kontam @perlumamma.lv !



"kādu laiku atpakaļ uz zemes satikās divi cilveki. viņi diendienā pavadīja kopā laiku. viņi kopā priecājās un arī bēdājās. viņi veidoja skaistas atmiņas. un viņi viens otram kļuva ļoti,ļoti īpaši. jā, tā bija draudzība un saikne. sajūta, ka kopā var izdarīt daudz vairāk nekā katrs atsevišķi. sajūta, ka brīdī kad viens otru samīļo, pasaulē apstājas laiks, pavadītais klusums ir piepildīts,un dveselē ielīst silta,balta gaisma. tāda varētu būt Mīlestība . un arī Laime.
par šiem cilvēkiem es saku, ka viņi viens otram ir Pērles.


es esmu mamma divām Pērlēm un sieva brīnišķīgam vīram- manas dzīves labākajam draugam.
mans vārds ir Katrīna.
es jau vairākus gadus praktizēju kā dūla (šobrīd papildus mācos starptautiskā dūlu apmācībā), esmu sertificēta krūts zīdīšanas konsultante. esmu Latvijas Dūlu apvienības un Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienības biedre. esmu iesākusi ceļu Rīgas Stradiņa universitātē, lai kādudien kļūtu par ārstu - mani padziļināti interesē ginekoloģija, dzemdniecība, osteopātija, seksoloģija un psihoterapija. vairākus gadus vadu lekcijas vecākiem un vingrošanas nodarbības grūtniecēm, īpaši vēlos atbalstīt māmiņas, kuras savus bērnus gaida vai audzina vienas pašas- bez vīrieša atbalsta. šobrīd vadu arī meditācijas nodarbības grūtniecēm un aktīvi darbojos Latvijā lielākajā ģimeņu- topošo vacāku apmācības vietā "Māmiņu klubs".
te rakstu par to, ko es mācos un ko gribu dot tālāk. liela daļa rakstu gan balstās uz manu- kā māmiņas pieredzi, tādēļ par profesionāliem jautājumiem labāk vērsties pie manis personigi uz e-pastu vai telefonu, kas ir pieejami internetā."



ceturtdiena, 2012. gada 17. maijs

Atskaņas no māmiņu diskusijas par TV ietekmi uz bērniem.

Saulainā 16. maija dienā es - Pērļu mamma, kā arī citas sabiedrībā zināmas māmiņas - Indra Sproģe, Svetlana Loeva un Bogdana Kondrašina – pulcējās Samsung Smart TV mājā Esplanādē, lai iepazītu Samsung Smart TV aplikācijas bērniem un pusaudžiem un dalītos pieredzē par TV skatīšanās paradumiem. Sarunas laikā mēs nonācām pie secinājuma, ka vecāku pašu atbildība ir noteikt gan laiku, ko bērni pavada pie TV ekrāniem, gan arī saturu, kas tiek vērots.

Pasākuma laikā māmiņas atzina, ka Latvijā iztrūkst tieši bērniem veidotu televīzijas raidījumu. Diemžēl finansu apsvērumu dēļ nav pamata cerēt, ka tuvākajā laikā šī situācija varētu mainīties, tāpēc izvēlēties bērnam atbilstošu TV saturu ir vecāku uzdevums, uzskata māmiņas.
Brīvmāksliniece un grāmatu autore Indra Sproģe kopā ar saviem dēliem (12, 17 un 22 gadi) izvēlas  pašu veidotās izglītojošās multfilmas. “Mēs paši taisām multenes, piemēram, par reizrēķinu – uzskatāmā formā mācām pirmo klašu skolēniem, ka divi reiz divi ir četri. Bērni to uztver kā spēli, nevis sarežģītu mācību, un mani puikas ir gandarīti, ka izdodas izdarīt kaut ko labu citiem un arī izklaidēties pašiem,” savā pieredzē dalās I. Sproģe.
Indra Sproģe
Piecgadīgās Darjas mammai, projektu kondrashin.tv un CalendarLive vadītājai Bogdanai Kondrašinai mājās televizora neesot. “Es nesaprotu vecākus, kuri uzliek bērnam multenes un ļauj tās skatīties, cik grib – ka tik netraucē mammai nodarboties ar savām lietām,” stāsta Bogdana. Taču viņa labprāt skatītos ierakstītus raidījumus, kas bērnam saprotamā un vienkāršā valodā skaidrotu būtiskas lietas, piemēram, Bībeles pamatus vai Lieldienu stāstu.
Bogdana Kondrašina (pa vidu) kopā ar meitu Darju un žurnāla Mans Mazais galvenās redaktores vietniece Ērika Bērziņa
Viesnīcas Grand Palace Hotel direktore Svetlana Loeva ir savas piecpadsmitgadīgās meitas labākā draudzene. Svetlana uzsver, ka savulaik televizora skatīšanās ilgums mājās tika apspriests un izdevās nonākt pie kompromisa – ko un cik ilgi skatīties.
Svetlana Loeva (pa kreisi)
Savukārt Indra Sproģe atzīst, ka kopīga TV skatīšanās ir iecienīta laika pavadīšana viņas ģimenē. “Sasēsties visiem kopā uz dīvāna un noskatīties kādu labu filmu ir īsts gandarījums”, stāsta Indra. “Uzskatu, ka ar aizliegumiem vien tālu netiksi. Liegums bērnam skatīties TV, vien izraisīsi viņā dusmas. Es izvēlos vai nu skatīties televizoru kopā ar dēliem, vai arī TV vietā piedāvāt citas nodarbes.”
Māmiņas atzinīgi novērtēja Samsung Smart TV izglītojošās aplikācijas bērniem, kā arī pajokoja par “reklāmas aplikāciju trūkumu”. Mazā Darja, kura bija atnākusi mammai līdzi uz pasākumu, ar interesi skatījās pamācības “Kā tīrīt zobus” un “Kā salocīt drēbes”, savukārt es labprāt mācītu meitām spēlēt ģitāru ar aplikācijas “Ģitārspēle” palīdzību.
Sarunas noslēgumā māmiņas izstrādāja  ieteikumus par TV skatīšanos, kas, viņuprāt, būtu noderīgi visām Latvijas ģimenēm.
·      Skolas vecuma bērni nedrīkstētu skatīties televizoru ilgāk kā pusotru stundu dienā. Vislabāk kopā ar vecākiem noskatīties kādu labu kino vai animācijas filmu. 
·      Rūpīgi izvērtē, ko un cik ilgi bērns skatās. Tieši vecākiem jābūt tiem, kas piemeklē bērnavecumam atbilstošu saturu.
·      TV skatīšanās nav balva vai sods – ja reiz atļauts skatīties TV noteiktu laiku dienā, tad šo noteikumu nav vēlams mainīt.
·      Televizors nav aukle – tas nedrīkst būt ieslēgts, kamēr mamma ir aizņemta, jo pastāvīgs fona troksnis negatīvi ietekmē bērnus.
·      Vienmēr pārrunā redzēto ar bērnu. Nav nesvarīgu lietu – arī pasakas un multenes bērns uztver ļoti nopietni.
·      Ēšana pie televizora, protams, nav atbalstāma.
·      Nekādi noteikumi nestrādās, ja tos neievēro arī paši vecāki – televizoru izmanto kā fonu ikdienas darbiem, aktīvi sērfo pa kanāliem un rīko “Bīstamo mājsaimnieču” skatīšanās maratonu.
Samsung Smart TV mājā Esplanādē

Samsung Smart TV mājā Esplanādē līdz pat 23. maijam ikviens interesents ir aicināts iepazīties ar Samsung Smart TV tematiskajām aplikācijām – ne tikai bērniem un pusaudžiem domātajām, bet arī sporta, kulinārijas, izklaides, filmu, spēļu un daudzām citām aplikācijām.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru