SVEIKI. ŠOBRĪD TOP MĀJAS LAPA- WWW.PERLUMAMMA.LV un pagaidām šis blogs darbojas neaktīvā režīmā. Ja interesē man tuvās aktualitātes, aicinu sekot manam Instagram kontam @perlumamma.lv !



"kādu laiku atpakaļ uz zemes satikās divi cilveki. viņi diendienā pavadīja kopā laiku. viņi kopā priecājās un arī bēdājās. viņi veidoja skaistas atmiņas. un viņi viens otram kļuva ļoti,ļoti īpaši. jā, tā bija draudzība un saikne. sajūta, ka kopā var izdarīt daudz vairāk nekā katrs atsevišķi. sajūta, ka brīdī kad viens otru samīļo, pasaulē apstājas laiks, pavadītais klusums ir piepildīts,un dveselē ielīst silta,balta gaisma. tāda varētu būt Mīlestība . un arī Laime.
par šiem cilvēkiem es saku, ka viņi viens otram ir Pērles.


es esmu mamma divām Pērlēm un sieva brīnišķīgam vīram- manas dzīves labākajam draugam.
mans vārds ir Katrīna.
es jau vairākus gadus praktizēju kā dūla (šobrīd papildus mācos starptautiskā dūlu apmācībā), esmu sertificēta krūts zīdīšanas konsultante. esmu Latvijas Dūlu apvienības un Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienības biedre. esmu iesākusi ceļu Rīgas Stradiņa universitātē, lai kādudien kļūtu par ārstu - mani padziļināti interesē ginekoloģija, dzemdniecība, osteopātija, seksoloģija un psihoterapija. vairākus gadus vadu lekcijas vecākiem un vingrošanas nodarbības grūtniecēm, īpaši vēlos atbalstīt māmiņas, kuras savus bērnus gaida vai audzina vienas pašas- bez vīrieša atbalsta. šobrīd vadu arī meditācijas nodarbības grūtniecēm un aktīvi darbojos Latvijā lielākajā ģimeņu- topošo vacāku apmācības vietā "Māmiņu klubs".
te rakstu par to, ko es mācos un ko gribu dot tālāk. liela daļa rakstu gan balstās uz manu- kā māmiņas pieredzi, tādēļ par profesionāliem jautājumiem labāk vērsties pie manis personigi uz e-pastu vai telefonu, kas ir pieejami internetā."



svētdiena, 2011. gada 6. marts

retro rati.

tie bija zili. tumši zili, mākslīgās ādas rati. ar tādiem slēdzīšiem sānos.
kad iedomājos par saviem bērnības ratiem es tos redzu tieši tādus - stacijsielā... ziemā.. un es - šajos ratos. tā ir viena no tām retajām, tālajām, manu bērnības dienu atmiņām... atceros, ka vēlak tajos vizināju savas lelles.
tad tie nonāca dzīvojamās mājas pagrabā, kur tie visticamāk noslīka, vai tos privatizēja bezpajumtnieki.
man ļoti žēl par to, jo ja tie būtu saglabājušies, es tos restaurētu un gribētu tajos vizināt savus bērniņus.

kad biju gaidībās ar pirmo meitiņu es viennozīmīgi zināju, ka vēlos retro (ar šo vārdu es domāju- rati, kuri radīti laika posmā no 1930.-1970.gadiem) ratu variantu.
lai gan visi apkārtējie mani spieda pie zemes atrunādami, ka tas nebūs ērti..nebūs viegli.. un kur es, centra meitene ar lieliem retro ratiem, kurus nebūtu iespējams kompakti salocīt un tikt uz savu sesto stāvu un tad vēl kā es dabūšu tos mašīnā, lai aizbrauktu uz laukiem...


tad nu atradu Emmaljunga firmas ratus. Protams - baltus, ādas.
Arī no tiem,baltajiem mani atrunāja draugs un mamma, sakot, ka mūsu slapjdraņķos un ziemās es to baltumu nesaglabāšu... (bet visticamak, ka tā nav)
Tad nu rakos dziļāk...
Un vienīgais kompromiss pie kura mēs nonācām, ka iegādajāmies Emmaljunga modeli smart duo combi - Kensington, šampānieša krāsā ar rūtīm. Tuvāk aristokrātiskajam un karalistei :) Ar ratiem esmu apmierināta- vienīgie divi mīnusi- tie patiešām IR smagi un šad tad ir jāpiepumpē riepas. Bet pārējais viss nesagādā problēmas. Es saku, ka tie ir kā bērnu Land Rover. Gan kupenas varam pārbraukt, gan gar jūru pa smiltīm varam izbraukt. Gan Dakāras rallijā piedalīties...ja būtu tāda vajadzība.


Es un Emmaljunga rati (uz rāmja uzlikts sporta variants)

Mūsu izvēle- Emmaljunga 2006.gada Smart Duo Combi-Kensington (Champagne krāsa)

Arī šis raksts vairak domāts tām mammām, kuras visas praktiskās fīčas, kas atvieglo mūsu - vecāku dzīvi, ir gatavas upurēt pret vienu vienīgi lietu - ratu izskatu.
Tad nu lūdzu - feš'nmammām par retro ratiem mūsdienās un kādreiz.
Cienājieties:)

Mūsdienās pieejamo ratu firmas, kuras ražo skaistus ratus:

1.vieta.


Nedalīti un maksimāli pelnīti-

Silver Cross rati.
( silvercross.co.uk )
(Latvijā, cik es zinu, nav nopērkami, bet ir pasūtami)
Kā vēsta Silver Cross mājas lapā lasāmā informācija, šī firma ar bērnu transporta dizainu nodarbojas jau kopš 1877.gada. Kā firmas pamatlicēju minot inženieri Viljamu Vilsonu (William Wilson). Līdz pat mūsdienām šai kompānijai ir svarīgas tradīcijas un vēsture, tieši tādēļ šo zīmolu ļoti augstu vērtē tā dzimtenē, Apvienotajā Karalistē. Diemžēl par šo skaistumu un tradicionālajam vērtībam ir jāmaksā visaugstakā cena ratiņu kategorijā- sakot no 895 un 1,100 angļu mārciņām.
Abi veidi pieejami dažādās krāsās.

Veidi:
a) Balmoral
b) Kensington



šajos ratos tiek vizināti arī slavenie bēbji. Tie par mammām sauc - Madonnu, Dženiferu, Gvinetu, Džūliju, Nikolu....


Aktrise Torija Spellinga ar vīru un bērniņu iekš Silver Cross.

Arī Dženiferas Lopezas un Marka Antonija dvīniši pastaigās tiek vesti Silver Cross ratos!

Arī leļļu ratu kategorijā Silver Cross iegūst 1.vietu. Sapnis mazām princesēm!!!!
Leļļu ratiem pieejami trīs modeļi sākot no 275-298 mārciņām.





2.vieta

Hesba
( hesba-kinderwagenfabrik.com )
Bavārijā ražotie Hesba rati ir pieejami arī Latvijā, cenā no 500 - 800 latiem.
Iesaku iepazīties ar modeļiem- corradi lady; condor comple L;

Hesba elegantais simbols- zirdziņš, gluži kā kādam slavenam un jaudīgam auto!



3.vieta

Emmaljunga ( emmaljunga.com )
Zviedrijā ražoti rati. Emmaljungas Bērnu ratiņu fabrika Zviedrijā pastāv kopš 1925. gada.
Iesaku aplūkot modeļus- mondial duo combi; edge duo combi;



Un tālāk, es dalīšos ar jaukām bildēm, kuras uzmeklēju norādītajās mājas lapu adresēs, tajās vēsturiskos ratus meistari restaurē.
Visskaistākie, man šķiet, pīti, senatnīgi rati- ļoti nepraktiski, bet skaisti gan!






Ja Tev iepatikās retro rati, lūk kas Tev noderēs-

thepramman.smugmug.com - retro ratu online muzejs
coachbuiltprams.org - restaurācija, pārdošana, retro ratu klubs
ouderwetse-kinderwagens.nl - ļoti jauka lapa, ar daudziem vēsturiskiem ratu fabriku modeļiem, kuri arī tiek restaurēti un pārdoti- lūk tas ir īsts vitidž:)

p.s. ja Jūs atrodiet kādu firmu (bez manis pieminētajām), kura ražo retro ratus mūsdienās vai arī kādu mājas lapu, kur ratus var aplūkot vai kur tos restaurē (varbūt kāds to dara arī Latvijā?), lūdzu dalieties ar info komentāru sadaļā!



14 comments:

  1. es šoreiz paklusēšu par kārtējo triekšanos pēc modes (it kā tā būtu dzīves svarīgākā lieta) - un piebildīšu, ka par pareizrakstību un valodas stilu gan vajadzētu piedomāt + salikt komatus.

    AtbildētDzēst
  2. paldies par Tavu kometāru.
    dzīvē IR svarīgākas lietas, un ja Tu lasi manu blogu, tad visticamāk būsi pamanījis(-usi), ka rakstu arī par ļoti svarīgām dzīves vērtībām kā piemēram, bērniņa piedzimšana, augšana, sievietes-mātes rūpes. taču man šķiet ka ir jauki padalīties ar kādām skaistām lietam-bildēm, kaut vai lai priecātos par to ko mēs cilvēki spējam radīt- kapēc tad mēs ejam uz dizaina/makslas izstādēm- tur mēs arī baudam to ko cilvēki ir izdomājusi un izveidojuši.
    Runājot par stilu un kļūdām- nekad neesmu teikusi, ka māku pareizi rakstīt un skaisti izteikties, es rakstu, lai mācītos, visam ir savs laiks.. taču atsaucoties uz tēmu par vērtībām, pēc manām domām, šajā dzīvē un manos rakstos patiešām ir kas svarīgaks par komatu salikšanu.

    AtbildētDzēst
  3. Bet man ļoti patīk šis ieraksts. Citreiz 3 reizes pārlasu un neredzu savas gramatiskās kļūdas.

    Par ratiem runājot. Es izvēlētos 2 vācu variantu. Cenā pieņemams, bet dizainā starp pirmo un Emmaljungu. Tos karaliskos ratus (vai ļoti līdzīgus) pirms gadiem 12 tirgoja Baby vest Rīgā. Atceros, toreiz ar mammu skatījāmies, staigājām un pētījām ratus māsai un šie likās tādi "smagi" melni un drūmi.

    Pašai ir Emmaljunga - ļoti praktiski un labi. Ja ir jābrauc tālāk par Brīvības ielu, tad noteikti var šos izvēlēties. Rati - visurgājēji.

    AtbildētDzēst
  4. šie vēl ir diezgan smuki, manuprāt http://www.inglesina.com/en/collection/prams/classica

    AtbildētDzēst
  5. ooo jā, paldies par Inglesina saitu! Patiešām smuki! Vajadzēs papildinat rakstu! :)

    AtbildētDzēst
  6. ha--haaa.. atvainojos, bet tiešām sasmīdināji - ja nu tomēr tiek veidot publisks blogs, ko lasa plašāks cilvēku loks - tad nu vajadzētu arī pie reizes iemācīties rakstīt pareizi! Tas nav attaisnojums, ka nemāki. Tad iedod kādam, lai izlabo.
    Tad jau bērni skolā arī var nemācīties pareizi rakstīt utt., jo ir taču citas svarīgākas lietas... mmm.. piemēram - dzīvot:)

    AtbildētDzēst
  7. p.s. manus komentārus vari droši izdzēst! Nebūs liela bēda.
    Tomēr bērniem ir ne tikai jāpiedzimst un jāsēž skaistos ratiņos, bet arī jāizaug gudriem un inteliģentiem cilvēkiem... Un vecāki tam par piemēru.

    AtbildētDzēst
  8. Paldies par Taviem komentāriem un viedokli, es to respektēju un ņemšu vērā.
    Lai Tavā pavasarī- daudz saules! :)

    AtbildētDzēst
  9. Man meitiņai bija Brio retro rati,tagad tādus ražo Hesba,manējie bija no baltas ādas un smalkākiem riteņiem,bet princips tāds pats.Visērtākie,jo,pa dziļām jūrmalas smiltīm ratus varēju stumt bez piepūles un nebija jāvelk,tāpat arī ziemā pa sniegiem,nevajadzēja pumpēt riteņus,smalkie baltie riteņi bija pilnīgi caurbraucēji.Nebija īpaši viegli,bet pa trepēm mierīgi varēju uzvilkt augšā.Vienīgais mīnuss,ka sporta daļa ir ļoti augsta.Un baltu ādu kopt nebija grūti,dažreiz mazlietiņ gan ar baltu kurpju smēri piesmērēju :DĻoti ērti manevrējami,pretēji stereotipiem par smagiem un neērtiem retro ratiem.tiešām,ideāli :)

    AtbildētDzēst
  10. to Anonīms:
    ha ha - pareizrakstība - un kas tad mums te? "bet tiešām sasmīdināji - ja nu tomēr tiek veidot[?] publisks blogs".. ka tik pašai/-am nav vārdā burti nav par maz?! Tā kā paskaties uz sevi pirms nosodi citus!

    AtbildētDzēst
  11. Ļoti skaists raksts pērļu mammai, ļoti patika tā dziļā doma par dzīves vērtībām, un , kā mēs katrs to saprotam. Man ar tā šķiet, ka nebija īstā reize aizrādīt par kļūdām. Siver Cross super stilīgi rati, man arī tie ļoti patīk. Par cik esmu arī smalkās klasikas piekritēja, tad es pavisam nesen savai mazajai pekai nopirku Bebecar Stylo class ratus, - arī lielie baltie riteņi un pie tam tie vēl manevrē...super! Pa smalko. Manas draudzenes jau smejas, ka pēc manis spriežot, rati domāti mammām, lai pastilotos, - mazulim jau ir vienalga , kādos ratiņos braukāt, vai ne!! Bet mammai, gan ne!:))

    AtbildētDzēst
  12. paldies par sadu ierakstu!!! sis man ir loti aktuals temats sobrid. lidz sim domaju par retro Inglesina vai modernajiem Stokke. tagad redzu, cik patiesiba ir daudz variantu. man gan ir vieglaki apstakli, nav sniega un pa kapnen nekur nav jakapj, tapec drosi vien meklesu skaistus un bebitim ertus ratus.

    Amerika ir izteikta tendence bebiti jau kops dzimsanas likt masinas sedekliti un, to uzkabinot uz sezamajiem ratiem, braukat apkart. man tas skiet ne visai labi. tada iesprostosana, nekadas rokas gaisa gulot nesanak. ka Tu uz to raugies?

    starpcitu, butu loti interesanti izglitoties caur Tevi par to, kas katra nedela, menesi butu jaievero attieciba uz bebisa kermeni, piemeram, jatur galva, nedrikst guldit uz spilvena, kad var likt pussedus, sedus, barot darzenus, utt.
    te mammas jau divus menesus vecus bernu sedina klepi un maca stavet, tapec man nekada laba piemera nav.

    - anet

    AtbildētDzēst
  13. Labvakar!
    Raksts patika.
    Ar puisi plānojam ģimenes pieaugumu, tādēļ arī man šī tēma ir aktuāla.
    Man pašai ir saglabājušies rati no manas bērnības - pīti... Dikti skaisti.
    Man ir vēlme šos ratus atjaunot, tādēļ gribētu zināt varbūt ziniet Latvijā kādu speciālistu, kas veic restaurāciju.
    Būšu ļoti pateicīga par atbildi :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. @Anonīms
      Paldies par jautājumu, bet diemžēl es nezinu nevienu šādu speciālistu. Varbūt, ja rati ir pīti, tos var atjaunot pie kāda meistara, kurš darbojas ar pinumiem, tādus noteikti var atrast internetā.

      Dzēst