SVEIKI. ŠOBRĪD TOP MĀJAS LAPA- WWW.PERLUMAMMA.LV un pagaidām šis blogs darbojas neaktīvā režīmā. Ja interesē man tuvās aktualitātes, aicinu sekot manam Instagram kontam @perlumamma.lv !



"kādu laiku atpakaļ uz zemes satikās divi cilveki. viņi diendienā pavadīja kopā laiku. viņi kopā priecājās un arī bēdājās. viņi veidoja skaistas atmiņas. un viņi viens otram kļuva ļoti,ļoti īpaši. jā, tā bija draudzība un saikne. sajūta, ka kopā var izdarīt daudz vairāk nekā katrs atsevišķi. sajūta, ka brīdī kad viens otru samīļo, pasaulē apstājas laiks, pavadītais klusums ir piepildīts,un dveselē ielīst silta,balta gaisma. tāda varētu būt Mīlestība . un arī Laime.
par šiem cilvēkiem es saku, ka viņi viens otram ir Pērles.


es esmu mamma divām Pērlēm un sieva brīnišķīgam vīram- manas dzīves labākajam draugam.
mans vārds ir Katrīna.
es jau vairākus gadus praktizēju kā dūla (šobrīd papildus mācos starptautiskā dūlu apmācībā), esmu sertificēta krūts zīdīšanas konsultante. esmu Latvijas Dūlu apvienības un Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienības biedre. esmu iesākusi ceļu Rīgas Stradiņa universitātē, lai kādudien kļūtu par ārstu - mani padziļināti interesē ginekoloģija, dzemdniecība, osteopātija, seksoloģija un psihoterapija. vairākus gadus vadu lekcijas vecākiem un vingrošanas nodarbības grūtniecēm, īpaši vēlos atbalstīt māmiņas, kuras savus bērnus gaida vai audzina vienas pašas- bez vīrieša atbalsta. šobrīd vadu arī meditācijas nodarbības grūtniecēm un aktīvi darbojos Latvijā lielākajā ģimeņu- topošo vacāku apmācības vietā "Māmiņu klubs".
te rakstu par to, ko es mācos un ko gribu dot tālāk. liela daļa rakstu gan balstās uz manu- kā māmiņas pieredzi, tādēļ par profesionāliem jautājumiem labāk vērsties pie manis personigi uz e-pastu vai telefonu, kas ir pieejami internetā."



sestdiena, 2011. gada 26. marts

Mājdzemdības

jeb plānotas ārpusstacionāra dzemdības.



Mūsu valstī Ministra Kabineta noteikumos Nr.611 (2006.gada 25.jūlijā) nosaka dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtību. Saskaņā ar šiem noteikumiem dzemdību palīdzību dzemdībās atbilstoši medicīniskajām indikācijām atbilstoši kompetencei sniedz :

6.2. plānotās ārpusstacionāra dzemdībās - ārstniecības iestādē strādājošs ginekologs (dzemdību speciālists) vai vecmāte, kuri ir ieguvuši ārstniecisko un diagnostisko metožu sertifikātu plānotu ārpusstacionāra dzemdību palīdzībā.


Un 8. punktā apraksta kārtību, ja grūtniece izvēlas plānotas ārpusstacionāra dzemdības :
8.1. ārstniecības iestāde, kurā strādā ārstniecības persona, kas sniedz dzemdību palīdzību plānotās ārpusstacionāra dzemdībās, noslēdz rakstisku līgumu ar grūtnieci. Līgums apliecina, ka grūtniece ir saņēmusi pilnīgu un saprotamu informāciju par nepieciešamo dzemdību vidi, dzemdību būtību, iespējamiem sarežģījumiem mātei un bērnam dzemdībās un pēcdzemdību periodā, riska faktoriem, paredzamo rīcību, kā arī pakalpojuma samaksas nosacījumiem;
8.2. ārstniecības persona, kura sniedz dzemdību palīdzību plānotās ārpusstacionāra dzemdībās, ievēro šādus nosacījumus:
8.2.1. nodrošina obligāto aprīkojumu plānotu ārpusstacionāra dzemdību vadīšanai atbilstoši šo noteikumu 2.pielikumam (skat. šī raksta beigās);
8.2.2. konstatējot indikācijas dzemdētājas pārvešanai uz stacionāru ārstniecības iestādi atbilstoši šo noteikumu 3.pielikumam (skat. šī raksta beigās) , nodrošina dzemdētājas pārvešanu 30 minūšu laikā un pavada dzemdētāju uz stacionāru ārstniecības iestādi, kurā iespējams saņemt dzemdību palīdzību.




Rakstīšu godīgi, ka šim rakstam gatavojos ilgi. Jo šī tēma gan vecāku, gan speciālistu vidū ir kas līdzīgs sarunām par politiku vai reliģiju – kurās katram ir spēcīgs, dažreiz pat radikāls, viedoklis.

Šis raksts nebūs tikai vispārējs skatījums, beigās minēšu arī savu viedokli – ne tikai par plānotām mājdzemdībām, bet arī par to, ko mēs dažādās mājas lapās varam uzzināt par plānotām dzemdībām mājās.
Es ar šo rakstu nevēlētos izklausīties radikāla vai cīnīties par taisnību, kā arī man būtu žēl, ja kāds to tā būtu sapratis, jo es tomēr visos rakstos uzsveru katra cilvēka individualitāti un to, ka katram cilvēkam nepieciešama sava īpaša pieeja, it sevišķi, ja tas skar tik svarīgus jautājumus kā veselība un izglītība. Pieredzot katras dzemdību norises unikalitāti esmu sapratusi, ka arī katrai sievietei ir savs, īpašs plāns, kā satikties ar savu bērniņu.


Kādēļ sievietes izvēlas mājdzemdības?

- Iepriekšēja negatīva pieredze stacionārā;
- Vēlme piedzīvot dabiskas dzemdības un dzemdības bez iejaukšanās;
- Vēlme pēc klusuma, miera un ierastas vides;
- Vēlme, lai bērniņš dzimtu savā ritmā un neviens viņas nesteidzinātu;
- Vēlme, lai dzemdībās piedalās neierobežots cilvēku skaits, piemēram - vīrs, mamma, vecākie bērni, dūla, kā arī vēlas, lai pēc dzemdībām šie cilvēki neierobežotā laikā var atrasties māmiņai un bērniņam blakus;
- Vēlme pēc nesteidzīgāka placentas piedzimšanas posma. Sievietes vēlas būt pārliecinātas, ka nabas saiti pārgriež patiešām tad, kad tā ir pārstājusi pulsēt;
- Vēlme pēc mierīga un nesteidzīga pēcdzemdību posma, kurā neiejaucas stacionāra vide ar vecmāšu vai bērnu māsu uzraudzību vai arī ar samierināšanos, ka palātā bez viņas un bērniņa uzturas vēl kādas nepazīstamas mātes ar bērniem, kā arī viņu ciemiņi, kuru klātbūtni un uzvedību nevar ietekmēt;
- Dažādu relaksācijas metožu pielietošana, kuru var saņemt bez maksas (piemēram, relaksācija vai dzemdības vannā, par kuram stacionārā ir jāmaksā);
- Uzskats, ka dzemdības ir dzīves sastāvdaļa, kurām jāiekļaujas ierastajā vidē, nevis, lai to izdarītu, jādodas prom no vides, kurā bērniņš tika ieņemts;


Kāda sieviete drīkst dzemdēt mājās?

Mājdzemdības var plānot zema riska grūtnieces - kas nozīmē, ka dzīves laikā un sievietei nav bijušas nopietnas saslimšanas un grūtniecība ir noritējusi bez sarežģījumiem, kas varētu ietekmēt dzemdību gaitu.To nosaka, apkopojot topošās māmiņas anamnēzi (slimību vēsturi), kā arī veicot papildu izmeklējumus, analīzes.


Cik ilgs laiks nepieciešams, lai sagatavotos plānotam mājdzemdībam?

Būtu vēlams, lai lēmumu dzemdēt mājās sieviete pieņemtu ne vēlāk kā līdz 30.grūtniecības nedēļai, lai varētu tām sagatavoties ne vien emocionāli, bet arī fiziski- saprotot ne vien to, ka sieviete to vēlās, bet arī vai viņa to drīkst no vecmātes skatu punkta. Tomēr līgums jānoslēdz līdz 35.grūtniecības nedēļai, tādēļ, ja vēlme dzemdēt bērniņu mājās rodas pēc 30.nedēļas, individuālā kārtā, intensīvā sagatavošanas darbā kopā ar vecmāti to vēl iespējams īstenot.


Ko vecmāte var izdarīt mājas apstākļos?


Vecmāte klausās un uzrauga bērniņa sirdstoņus, viņa var sekot līdzi dzemdes kakla atvērumam, izmeklējot sievieti vagināli.
Ja nepieciešams, vecmāte pēc bērniņa piedzimšanas var manuāli atdalīt placentu (gadījumos, ja tas neizdodas izmantojot fiziskās aktivitātes vai homeopātiju).
Arī dzemdību ceļu apskati veic vecmāte. Ja ir plīsumi, tos sašuj, izmantojot vietējo anestēziju.
Pēc dzemdībam vecmāte izmēra sievietes asins spiedienu, temperatūru, pārbauda to, kā saraujas dzemde. Palīdz nomērīt, nosvērt bērniņu, kā arī, ja nepieciešams, palīdz ar padomiem pirmajā zīdīšanas reizē.
Ja bērniņš ir aizrijies ar augļūdeņiem, vecmāte var atsūkt gļotas no elpceļiem ar speciālu ierīci.
Asiņošanas vai pirmās palīdzības sniegšanas gadījumā taktika ir līdzīga, kā šādos gadījumos pielieto stacionārā - medikamenti un aprīkojums norādīts MK noteikumu 2.Pielikumā.
Vecmāte var paņemt visas nepieciešamās asins analīzes, ievadīt vajadzīgos medikamentus, kā arī pievienot sistēmu.
Pēc dzemdībām vecmāte aizpilda dokumentāciju un vecākiem izsniedz veidlapu bērna dzimšanas apliecības saņemšanai.
Mājas apstākļos nav pieejama epidurālā atsāpināšana un ķeizargrieziens, bet ja neatliekamā kārtā tas ir jāveic, tad 30 minūšu ietvaros māmiņa tiek nogādāta stacionārā.


Latvijā mājdzemdības nodrošina 5 vecmātes :

Rūdīte Brūvere
Dina Ceple
Astrīda Millere
Iveta Bērziņa
Aija Mikova

Ar šīm vecmātēm var iepazīties veselības centra „Stārķa ligzda" mājas lapā.

Cena :

Dzemdības mājas maksā 500- 600 Ls. Par tām jānorēķinās pēc dzemdībām. Dzemdību maksu var apmaksāt dalītā maksājumā, par to iepriekš vienojoties ar vecmāti. Šajā cenā ir ietverta dzemdību aprūpe un vizītes, kas saistītas ar sagatavošanos dzemdībām un posmu pēc tam.


Līgums :

Lai plānotas ārpusstacionāra dzemdības notiktu, tiek slēgts līgums starp māmiņu un veselības centru. Līgumā ir juridiski noformulēti abu pušu pienākumi un tiesības.
Lai veiksmīgi noritētu sadarbība starp grūtnieci un vecmāti, pirmsdzemdību periodā vecmāte apmeklē ģimeni vismaz vienu reizi plānotajā dzemdību vietā un apciemo māmiņu vismaz trīs reizes pēc dzemdībām.
Plānotas mājdzemdības var notikt tādā vietā, kura atrodas 30 minūšu brauciena attālumā no stacionāra ar dzemdību nodaļu. Līgumā arī ir uzskaitītas indikācijas dzemdētājas/nedēļnieces un jaundzimušā pārvešanai uz ārstniecības iestādi (skat. raksta beigās).


Lai taptu skaidrāks – visbiežāk dzirdētie mīti par mājdzemdībām:

1. Statistika. Ir nepareizi jaukt statistikas datus par neplānotām mājdzemdībām, kurās nepiedalās mediķis (sauktas arī, kā neasistētās dzemdības) ar plānotām dzemdībām mājās, kuras ir aprakstītas MK noteikumos. Visbiežāk minētie gadījumi par bērniem vai mātēm, kurus nogādā reanimācijā, tiek atvesti no neasistētām un nelikumīgam mājdzemdībam.
Tikpat nekorekti ir salīdzināt stacionāru dzemdību statistiku (neizdalot zema riska grūtnieču kopu) ar plānotu mājdzemdību statistiku.

2. Neklausīties to, ko „viena tante teica”, bet izlasīt mājdzemdību vecmātes un dakteres Dinas Ceples atklāto rakstu par visiem (trīs) mirušajiem bērniņiem plānotās mājdzemdībās Latvijā. (links uz- http://www.apollo.lv/portal/sieviete/articles/205380
šis raksts arī lasāms mammam.lv un veselības centra Stārķa Ligzda mājas lapā, Dinas blogā)

3. Ir dzirdēts, ka vecāki uztraucas, ka bērna ārsts ir pieejams tikai stacionārā. Tā nav, jo bērnu ārsts (jeb neonatalogs) plānotās mājdzemdības ierodas ja ne uzreiz pēc dzemdībām tad 24h laikā. To nodrošina veselības centrs ar kuru noslēgts līgums par plānotām mājdzemdībam.

4. Vecmāte uz plānotām mājdzemdībām neatbrauc „plikām rokām”. MK noteikumos ir uzskaitīts viss nepieciešamais plānotām ārpusstacionāra dzemdībam, ko mājdzemdību vecmātes ievēro.

5. Vecāki nereti domā, lai dzemdētu mājās, ir nepieciešama plaša privātmāja ar luksus apartamentiem. Dzemdībām piemēroti ir tādi apstākļi mājās, kādi ir piemēroti jaundzimušā dzīvei. Siltums, tīrība, tekošs ūdens un elektrība – lietas, kam mājās jābūt obligāti.


Kopsavilkums jeb ko domāju es.



Nav noslēpums, ka es atbalstu plānotas dzemdības majās.
Nav noslepums, ka arī savu otru bērniņu es dzemdēju tieši savās mājās un uzskatu to par savas dzīves skaistāko brīdi.


dažas minūtes pēc šarlotes piedzimšanas. mūsu pirmā satikšanās-esam mājās, gultā. visapkārt miers.

Esmu piedzīvojusi arī brīnišķīgas plānotas mājdzemdības kā dūla.
Esmu piedzīvojusi aizkustinošas dzemdības esot blakus sievietei gan kā dūla, gan kā vecmātes asistente arī stacionārā.
Taču diemžēl es esmu piedzīvojusi sava pirmā bērniņa nākšanu pasaulē stacionārā, kur brīdī kad es izbaudīju pirmos mirkļus ar savu meitiņu, nodaļas sanitāre iebrāzās dzemdību zālē un skaļi sāka šķindēt un mazgāt bļodas, diemžel tas nebija vienīgais iemesls kadēļ stacionāra dzemdību atmosfēru atceros nelabprāt.
Diemžēl arī kā topošai vecmātei praktizējot stacionārā, dažreiz nākas redzēt darbības, kuras man kauns piedzīvot.



Tādēļ:



- es esmu PAR rūpīgi plānotām mājdzemdībam, tām sievietēm, kuras patiesi to vēlas un viņu ārsts vai vecmāte to ir akcepējuši.
- es esmu PAR rūpīgi plānotām dabiskām dzemdībām stacionārā:
* kurās tiek uzklausītas māmiņās vēlmes,
* kurās tiek maksimāli radīta gaisotne līdzīgi kā mājās un
* kurās stacionārā strādājošie cilvēki ciena un godā māmiņās un jaundzimušā pirmo tikšanos
(pie mājdzemdībām šos trīs punktus es neesmu minējusi, jo tajās tie tiek ievēroti un uzskatīti par pašsaprotamiem)

Es esmu par sadarbību un sarunām, lai katra māmiņa atrastu vislabāko un viņai piemērotāko vietu, kur pirmo reizi satikt savu mazuli. Ne vienmēr vislabākā vieta būs mājas un ne vienmēr labākā vieta būs dzemdību iestāde. Tātad nākamais jautājums – kā saprast kura vieta ir laba man?

To sajūt un saprot- to jūt mamma un saprot speciālists, kurš novēro grūtniecības norisi.
Es ticu tam , ka māmiņas sajūt, kā šajā pasaulē vēlas ienākt mazulis, kurš ir tik tuvu māmiņai, ka viņa viennozīmīgi spēj saprast, kurā vietā viņiem ir jāsatiekas. Lai gan tas var nenotikt uzreiz un dzemdībām ir jāgatavojas, tieši tādēļ bērniņš sievietes klēpī dzīvo 40.nedēļas- un tas ir pietiekami ilgs laiks, lai saprastu, ko bērniņš mammai saka.
Es esmu par to, ka sieviete (un arī bērniņa tētis), pirms pieņem lēmumu par vietu, kur laist pasaulē savu mazuli, uzzina maksimāli daudz pārbaudītas informācijas par grūtniecību, dzemdībām, to gaitu, kā arī uzņemas pilnīgu atbildību par sava bērna nākšanu pasaulē-gan mājās, gan stacionārā.


Lasi par mājdzemdībām :

Žurnāla 'Mans Mazais' 2010.gada Nr.3 /raksts- „Plānotas dzemdības mājās”, 15-19.lpp/ - ļoti labs paskaidrojošs raksts par plānotām mājdzemdībām no vecmātes Dinas Ceples.

Manis citētie Ministru Kabineta noteikumi atrodami mājas lapā- http://www.likumi.lv/doc.php?id=140695&from=off

Diskusija par mājdzemdībam portālā tvnet-
http://www.tvnet.lv/sievietem/maminam/337910-tvnet_diskusija_majdzemdibas_risks_vai_pareiza_izvele

http://woman.delfi.lv/relationships/children/article.php?id=16886307

http://www.mammamuntetiem.lv/articles/674/majdzemdibu-plusi-un-minusi/

portāla mammam.lv ir sadaļa "dzemdības", savukārt zem šīs sadaļas atrodi apakšsadaļu "mājdzemdības"- iesaku izlasīt arī tur pieejamos rakstus.

Arī portāla calis.lv pie forumiem ir atvērts ilgstošs forums vecākiem, kuri grib uzzināt ko vairāk par mājdzemdībam un dalās savā pieredzē, taču tā nebūs īstā vieta, kur meklēt kašķi un dalīties ar viedokli pret mājdzemdībām.


Video par mājdzemdībām Latvijā:

http://www.youtube.com/watch?v=oDpy6EQkqq0&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=i9m9lxD1qyI

http://www.youtube.com/watch?v=8PSZ14cz6Bs

nobeigumā, kas skaists un iedvesmojošs :
jauki video par majdzemdībām citur pasaulē
http://www.youtube.com/watch?v=6dgvC9WW3Bk&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=OBQREGH5Neg

ja interesē vēl citi video par mājdzemdībām- iesaku aplūkot tos, kas atrodami uzrakstot meklētājā vārdus - homebirth, gentle birth, waterbirth

Komentāru sadaļā aicinu uzdot jautājumus vai dalīties savā pieredzē par plānotām mājdzemdībām! :)

pielikumi:
Ministru Kabineta noteikumi Nr.611 3.pielikums

1. Indikācijas dzemdētājas pārvešanai uz stacionāru ārstniecības iestādi:
1.1. dzemdību komplikācijas:
1.1.1. priekšlaicīgs augļu apvalku plīsums;
1.1.2. asiņošana no dzemdību ceļiem;
1.1.3. horioamnionīts;
1.1.4.kardiotokogrāfiskajā izmeklēšanā vai auskultatīvi konstatēta augļa sirdsdarbības patoloģija;
1.1.5. zaļi augļa ūdeņi;
1.1.6. nabassaites priekšguļa vai izkrišana;
1.1.7. intrauterīna augļa bojāeja;
1.1.8. primāra vai sekundāra dzemdes disfunkcija;
1.1.9. daļēja vai absolūta augļa galviņas un mātes iegurņa nesaderība;
1.1.10. draudošs vai noticis dzemdes plīsums;
1.1.11. izveidojusies augļa guļas vai priekšguļošās daļas patoloģija;
1.1.12. placentas atdalīšanās vai izdalīšanās traucējumi;
1.1.13. dzemdību ceļu traumatisms (izņemot I-IIpakāpes starpenes vai dzemdes kakla plīsumu);
1.1.14. nepietiekama dzemdētājas līdzdarbība;
1.2. dzemdētājas vēlēšanās;
1.3. citi iemesli, kas rada veselības vai dzīvības apdraudējumu.
2. Indikācijas nedēļnieces pārvešanai uz stacionāru ārstniecības iestādi:
2.1. asiņošana no dzemdību ceļiem;
2.2. nedēļnieces vēlēšanās;
2.3. citi iemesli, kas rada veselības vai dzīvības apdraudējumu.
3. Indikācijas jaundzimušā pārvešanai uz stacionāru ārstniecības iestādi:
3.1. asfiksija;
3.2. elpošanas nepietiekamība: divu stundu laikā pēc piedzimšanas paātrināta elpošana (vairāk par 60reizēm minūtē), palīgmuskulatūras piedalīšanās elpošanā, stenēšana;
3.3. vispārēja cianoze vai akrocianoze vēlāk nekā sešas stundas pēc piedzimšanas;
3.4. dzeltes parādīšanās pirmajā diennaktī pēc piedzimšanas, ādas bālums (īpaši, ja iespējama rēzus faktora vai asins grupu nesaderība);
3.5. strutainas ādas vai gļotādu saslimšanas, izsitumi (izņemot petehijas vai jaundzimušo toksiskās eritēmas elementus);
3.6. patoloģiska centrālās nervu sistēmas simptomātika (jaundzimušā nomākums vai uzbudinājums, krampji, parēzes vai paralīzes);
3.7. kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumi (vemšana, caureja, barības uzņemšanas problēmas);
3.8. acīmredzamas iedzimtas attīstības anomālijas vai aizdomas par tām;
3.9. jaundzimušā stāvoklis, kurā nepieciešama neatliekama palīdzība (asiņošana, sirds¬darbības traucējumi, elpošanas apstāšanās);
3.10. neskaidrs patoloģisks jaundzimušā stāvoklis;
3.11. nedēļnieces vēlēšanās;
3.12. citi iemesli.



Šo noteikumu 2.Pielikumā var iepazīties ar nepieciešamo aprīkojumu dzemdībam kā arī pirmās palīdzības veikšanai:
1. Medicīniskās ierīces:
1.1. sfigmomanometrs;
1.2. fonendoskops;
1.3. stetoskops;
1.4. medicīniskais termometrs;
1.5. mērlente;
1.6. svari jaundzimušā svēršanai;
1.7. manuālais vakuumekstraktors;
1.8. sterili instrumenti: grieznes, piecas spailes (taisnās, liektās un asinsvadu), nabas saites grieznes, epiziotomijas grieznes, adatas turētājs, pincetes (anatomiskā un ķirurģiskā), kornstangas, Simpsa spoguļi (augšējais un apakšējais);
1.9. gumijas baloniņš sekrēta atsūkšanai no jaundzimušā augšējiem elpošanas ceļiem;
1.10. ar kāju darbināma atsūkšanas ierīce;
1.11. jaundzimušo un pieaugušo izmēru portatīvas mākslīgās plaušu ventilācijas ierīces (elpināšanas maisi ar skābekļa rezervuāru, atbilstoša izmēra sejas maskām un skābekļa plūsmas pievades iespējām);
1.12. jaundzimušo un pieaugušo izmēru orofaringeālie, nazofaringeālie elpvadi;
1.13. pārnēsājams skābekļa rezervuārs ar gāzes ietilpību vismaz 400l, kas aprīkots ar plūsmas mērītāju un regulācijas vārstuli, kas nodrošina maksimālo plūsmu vismaz 15l/min;
1.14. jaundzimušo un pieaugušo izmēra laringoskops ar spoguļiem;
1.15. jaundzimušo un pieaugušo izmēru endotraheālās intubācijas caurules un vadītājstieple;
1.16. Magilla spaile;
1.17. nierveida bļodiņa.
2. Materiāli:
2.1. jaundzimušo un pieaugušo izmēru katetri sekrēta atsūkšanai no elpceļiem;
2.2. nabassaites klipši/aukliņas;
2.3. piecas šļirces ar adatām (20ml);
2.4. piecas šļirces ar adatām (10ml);
2.5. piecas šļirces ar adatām (1ml);
2.6. šūšanas materiāls ar adatām;
2.7. sterilas marles plāksnītes, tamponi, vate;
2.8. divi nabas vēnas katetri jaundzimušajam;
2.9. divi pieaugušo intravenozie katetri;
2.10. vēnu katetru fiksējošs materiāls;
2.11. intubācijas cauruli fiksējošie materiāli;
2.12. trīs infūziju sistēmas;
2.13. divi urīnpūšļa katetri;
2.14. kontakta gēls;
2.15. vakutaineri asins paraugu ņemšanai no nabassaites asinsvadiem;
2.16. četri sterili auti, divi dvieļi;
2.17. četri pāri sterilu un četri pāri nesterilu cimdu;
2.18. darba apģērbs.
3. Medikamentu minimums neat¬liekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai:
3.1. dzemdi savelkoši līdzekļi (uterotoniķi):
3.1.1. oksitocīns - 15 IU;
3.2. sirds-plaušu funkciju uzturēšanai nepieciešamie medikamenti:
3.2.1. atropīna sulfāts - 4mg, šķīdums injekcijām;
3.2.2. epinefrīna hidrohlorīds - 10 mg, šķīdums injekcijām;
3.2.3. dopamīna hidrohlorīds - 200 mg, šķīdums infūzijām;
3.2.4. lidokaīna hidrohlorīds - 240 mg, šķīdums i/v injekcijām;
3.2.5. magnija sulfāts - 5 g, šķīdums injekcijām;
3.3. pretsāpju medikamenti:
3.3.1. tramadola hidrohlorīds - 200 mg, šķīdums injekcijām;
3.3.2. metamizols - 2 g, šķīdums injekcijām;
3.4. asinsspiediena samazināšanai nepieciešamie medikamenti:
3.4.1. klonidīna hidrohlorīds - 0,15 mg, tabletes lietošanai zem mēles;
3.4.2. nifedipīns - 10mg, tabletes lietošanai zem mēles;
3.5. antianginālie medikamenti:
3.5.1. nitrosorbīds - 10mg tabletēs;
3.5.2. metoprolols - 50mg tabletēs;
3.6. bronholītiskie medikamenti:
3.6.1. aminofilīns - 480mg, šķīdums injekcijām;
3.7. medikamenti ar iedarbību uz centrālo nervu sistēmu:
3.7.1. diazepāms - 20mg, šķīdums injekcijām;
3.8. diurētiskie medikamenti:
3.8.1. furosemīds - 100mg, šķīdums injekcijām;
3.9. virsnieru hormonus aizstājošie medikamenti:
3.9.1. hidrokortizona nātrija sukcināts - 500 mg, liofilizēts pulveris;
3.9.2. prednizolons - 180 mg, šķīdums injekcijām;
3.10. asins aizvietotāji:
3.10.1. nātrija hlorīds - 500ml, 0,9% šķīdums infūzijām;
3.10.2. Ringera šķīdums vai Ringera laktāts - 1000ml, šķīdums infūzijām;
3.10.3. glikoze - 100 ml, 10% šķīdums infūzijām;
3.11. pretindes:
3.11.1. naloksons - 0,8 mg, šķīdums injekcijām;
3.12. lokālās anestēzijas līdzekļi:
3.12.1. lidokaīns 10% - aerosols;
3.13. citi medikamenti:
3.13.1. hloropiramīna hidrohlorīds - 40 mg, šķīdums injekcijām;
3.13.2. K vitamīns - 4mg;
3.13.3. nātrija hidrogenkarbonāts (NaHCO3) 4,2% - 250ml.
4. Dezinfekcijas līdzekļi:
4.1. ādas dezinfekcijai;
4.2. gļotādu dezinfekcijai;
4.3. instrumentu dezinfekcijai;
4.4. virsmu dezinfekcijai.

5 komentāri:

  1. Paldies, pamatots un ļoti informatīvs raksts. Man, diemžēļ, šāda ekstra nav pieejama dažādu iemeslu dēļ, bet ļoti priecājos par tām mammām, kurām tas ir sasniedzams un izbaudāms.

    AtbildētDzēst
  2. Vai ir zināma smieklu gāzes ietekme uz mazuli,ja to mamma izmanto dzemdībās?
    Un vai smieklu gāzi izmanto mājdzemdībās?

    AtbildētDzēst
  3. smieklu gāzi, kā atsāpinošu līdzekli mājdzemdībās neizmanto.
    es zinu kāda ir ietekme uz sievietes organismu, taču nemācēšu atbildēt par ietekmi uz augli, pagaidām literatūrā atbildi nerodu. taču painteresēšos pie pasniedzējiem.

    AtbildētDzēst
  4. Sveika!
    Rakstu bez garumzimem,jo ierici ,no kuras rakstu neatlauj tas pievienot.
    Ieraksts ir tapis sen,bet ja nu mani vel sadzirdes?
    Neonataloga ierasanas lidz 24h pec dzemdibam var but par velu, tapec uzskatu,ka sis likums un kartiba saja jautajuma butu stingrak jaapseko, jo pirmas minutes var but butiskas pec dzimsanas. Tapat diemzel, bet 30min laika nogadat lidz stacionaram var but par ilgu. Latvija butu japraktize,tapat ka dazas citas valstis iespeja ar Neatliekamas palidzibas brigadi gataviba, dzemdibu laika. Tad tas butu drosak.
    Ka ari, diemzel ir neparedzeti riski,kuri var rasties pat pie veselas,zema riska grutnieces... Tas ir as biedejosais. Bet prieks,ka citam mammam tas izdodas un pozitiva pieredze ir.

    AtbildētDzēst
  5. Sveiki visiem, esmu zaudējis naudu tik daudzām kompānijām, kuras ir uzdevušās par īstiem aizdevējiem, bet visas manas pūles ir bijušas veltas, esmu zaudējis vairāk nekā 35 000 eiro viltus aizdevējiem, kuri apgalvo, ka viņi nav. Līdz brīdim, kad mans draugs iepazīstināja mani ar īsto aizdevēju, ar kuru es sazinājos, un es veiksmīgi saņēmu no viņa aizdevumu tikai 48 stundu laikā, es ieteiktu ikvienam, kurš meklē aizdevumu, bez bailēm sazināties ar viņiem pa e-pastu: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    AtbildētDzēst