SVEIKI. ŠOBRĪD TOP MĀJAS LAPA- WWW.PERLUMAMMA.LV un pagaidām šis blogs darbojas neaktīvā režīmā. Ja interesē man tuvās aktualitātes, aicinu sekot manam Instagram kontam @perlumamma.lv !



"kādu laiku atpakaļ uz zemes satikās divi cilveki. viņi diendienā pavadīja kopā laiku. viņi kopā priecājās un arī bēdājās. viņi veidoja skaistas atmiņas. un viņi viens otram kļuva ļoti,ļoti īpaši. jā, tā bija draudzība un saikne. sajūta, ka kopā var izdarīt daudz vairāk nekā katrs atsevišķi. sajūta, ka brīdī kad viens otru samīļo, pasaulē apstājas laiks, pavadītais klusums ir piepildīts,un dveselē ielīst silta,balta gaisma. tāda varētu būt Mīlestība . un arī Laime.
par šiem cilvēkiem es saku, ka viņi viens otram ir Pērles.


es esmu mamma divām Pērlēm un sieva brīnišķīgam vīram- manas dzīves labākajam draugam.
mans vārds ir Katrīna.
es jau vairākus gadus praktizēju kā dūla (šobrīd papildus mācos starptautiskā dūlu apmācībā), esmu sertificēta krūts zīdīšanas konsultante. esmu Latvijas Dūlu apvienības un Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienības biedre. esmu iesākusi ceļu Rīgas Stradiņa universitātē, lai kādudien kļūtu par ārstu - mani padziļināti interesē ginekoloģija, dzemdniecība, osteopātija, seksoloģija un psihoterapija. vairākus gadus vadu lekcijas vecākiem un vingrošanas nodarbības grūtniecēm, īpaši vēlos atbalstīt māmiņas, kuras savus bērnus gaida vai audzina vienas pašas- bez vīrieša atbalsta. šobrīd vadu arī meditācijas nodarbības grūtniecēm un aktīvi darbojos Latvijā lielākajā ģimeņu- topošo vacāku apmācības vietā "Māmiņu klubs".
te rakstu par to, ko es mācos un ko gribu dot tālāk. liela daļa rakstu gan balstās uz manu- kā māmiņas pieredzi, tādēļ par profesionāliem jautājumiem labāk vērsties pie manis personigi uz e-pastu vai telefonu, kas ir pieejami internetā."



otrdiena, 2011. gada 8. novembris

Jautājums: Vai zīdainim drīkst pilināt degunā mātes pienu, gadījumos, kad ir iesnas?

Jautājums: Vai zīdainim drīkst pilināt degunā mātes pienu, gadījumos, kad ir iesnas?

Mana atbilde: Zīdainim iesnas nebūt nav nevainīga saslimšana, jo tā apgrūtina pašus svarīgākos procesus - ēšanu un gulēšanu. Tāpēc ir skaidrs, kādēļ māmiņas ar dažādiem paņēmieniem cenšas bērniņam atvieglot elpošanu un degunu iztīrīt. Mans atgādinājums, pirmkārt, pie iesnu ārstēšanas ir - dzīvoklī jācenšas rūpēties par svaigu gaisu. Bērniņu pārnesot uz citu istabu, vairākas reizes dienā, mazuļa istaba būtu jāvēdina, kā arī mazuļa istabā ir jāuztur optimāls gaisa mitrums. Otrkārt, piebildīšu daudzu ārstu atgādinājumu, ka iesnu laikā, zīdainim un arī lielākam bērnam kategoriski aizliegts kaut ko ievietot nāsīs - visbiežāk tas attiecas uz ķiplokiem (tas ir diezgan kairinošs gļotādai un var radīt mehaniskus bojājumus). Sagrieztas ķiploku daiviņas var turēt bērniņam pie šūpulīša vai gultiņas, piemēram, naktī, kad viņam nerodas interese par to, kas tas tāds ir.
Deguna gļotādas mitrināšanai zīdainim es iesaku aptiekā nopērkamo pilināmo (nevis smidzināmo) jūras ūdeni, kas palīdz attīrīt deguna ejas un blakusdobumus, kā arī paaugstina deguna gļotādas pretestības spēju. Ja sekrēts ir daudz, tad to vēlams maigi atsūkt ar speciālu baloniņu, nopērkamu aptiekās.
Lai arī esmu pārliecināta, ka nav labāka līdzekļa pret visām kaitēm, kā vien māmiņas piens, šajā gadījumā es uzskatu un iesaku, lai mazulis māmiņas pienu dūšīgi ēd, tā saņemot nepieciešanos vitamīnus un vielas, lai cīnītos ar saslimšanu. Degunā, ja vēlies, drīkst pilināt arī mātes pienu (tikai vienu pilienu), taču es iesaku vienu pilienu burkānu sulas vai alvejas lapu sulu. Bet te atceries, - ne kvantitātē ir iedarbība, bet kvalitātē. Es iesaku šīs augu sulas pilināt saslimšanas beigu posmā un sakumā izlīdzēties tikai ar jūras ūdeni.
Iesnu gadījumā zīdainim gan ārpus deguntiņa, gan ar mazu savirpinātu vatīti var iesmērēt deguna ejas ar arnikas eļļu.
Atbildes beigās, protams, aicinu, arī konsultēties ar savu ģimenes ārstu.

Būsim veseli!

3 komentāri:

  1. Kā tad paliek ar imūnglobulīniem? Mātes piens satur IgA, kas ir tieši atbildīgs par gļotādu imunitāti un var būt ir krietni noderīgāks tomēr par burkānu vai alvejas sulu. Burkānu sula un alveja tomēr bērnam ir sveša molekula :)

    AtbildētDzēst
  2. Paziistams ziidainju aarts man teica, ka nereti uz slimniicu tiek atvest beerni, kuri pashi knapi var paelpot. Paarbaudot,kas noticis, visos gadiijumos secinaats, ka degunaa ir pilinaats maates piens, kursh tur ir sakraajies un paartapis bez man vai par sviestu un neljauj beerninjam elpot. Kaa Katriina teica, labaak, lai beerninsh eed maates pienu:)

    AtbildētDzēst
  3. Es uzskatu, ka vislabāk tomēr attīrīt degunu tikai ar jūras ūdeni, jo pati deguna gļotāda, iekaisuma gadījumā epitēlija slānī saražo vairāk gļotšūnas, un šīs gļotšūnas izdala gļotas, kurā pašām par sevi ir baktericīdas īpašības - jo satur interferonu un lizocīmu; kā arī mitra (gļotaina) deguna eju virsma mehāniski arī aiztur putekļus un mikrobus, tikai šī iemesla dēļ es iesaku pilināt vienu pilienu augu sulas, vai minēto mātes pienu.
    Tomēr šaubos vai IgA mātes piena formā uz gļotādas tieši IgA veidā iedarbosies kā vīrusu atvairītājs. Taču uzzināšu šo jautājumu sīkāk pie bioķīmijas pasniedzējiem universitātē.

    Jā, es arī par šiem stacionētajiem gadījumiem esmu dzirdējusi, un tajos par būtiskāko iemeslu ir bijusi bieža un lielās devās mātes piena pilināšana bērna degunā. Tādēļ arī uzsvēru lietot kvalitatīvi - ar to domājot vienu pilienu ik pa vairākām stundām diennaktī. Ja mātes pienu lietos vien, lai nedaudz samitrinātu deguntiņu, domāju, ka scenārijs nebūs kā šiem stacionētajiem zīdaiņiem, taču mammām jābūt uzmanīgām un ar mātes piena pilināšanu degunā nevajadzētu aizrauties un pārspīlēt.

    AtbildētDzēst